Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tekst w 2 szpaltach - czy da sie?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
_kama
Grafik zaprojektowal mi projekt w ktorym tekst pisany jest w 2 szpaltach obok siebie tak jak w gazecie i juz z projektu widze ze chcialby zeby ten tekst sie sam automatycznie "przelewal" z kolumny do drugiej. Cos takiego jak jest zawsze w gazetach . Z projektu wynika, ze albo:
- obie szpalty beda stalej wysokosci i tekst (z CMSa) bedzie sie lamal do 2giej szpalty jak skonczy sie wysokosc pierwszej lub
- caly tekst bedzie sie (jakims cudem) dzieli na pol i pierwsza polowa wypelni 1sza szpalte, druga - druga.
Czy ktores z tych rozwiazan jest mozliwe?? Jesli tak to podeslijcie namiary na taki przyklad. Jesli nie to tez dajcie znac - musze to przekazac grafikowi, a chce sie wczesniej upenic zeby nie wyjsc na glupia winksmiley.jpg
Crozin
Takie coś jest do osiągnięcia czystym CSSem: http://www.quirksmode.org/css/multicolumn.html
Niestety nie jest to wspierane przez wszystkie przeglądarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by z tego korzystać.

Nie wiem tylko jak wygląda sprawa z dosyć nieregularnym kształtem tych kolumn - nie korzystałem z tego jeszcze.
_kama
Cytat(Crozin @ 22.10.2010, 17:33:27 ) *
Niestety nie jest to wspierane przez wszystkie przeglądarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by z tego korzystać.

Rzeczywiscie - w mozillowatych i safari ok ale oczywiscie IE nie rozumie tego.
Co miales na mysli piszac ze "jednak nic nie stoi na przeszkodzie by z tego korzystac"? Tzn zrobic tak, zeby dzialalo w tych w ktorych sie daje a dla IE inaczej to zrobic (np wszystko w jedej szpalcie), t?
Crozin
Cytat
Co miales na mysli piszac
Popatrz na podlinkowaną stronę pod IE/Operą (które nie obsługują tego) i Firefoxem/Chrome/Safari (które to obsługują). Użytkownicy tych pierwszych zobaczą "klasyczny" tekst, użytkownicy tych ostatnich taki jak być powinien. Za kilka(naście) miesięcy prawdopodobnie już tylko użytkownicy IE będą mieli "niefajną" stronę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.