MarkOften
23.10.2010, 18:09:29
Dzień dobry,
Chciałbym testować aplikacje webowe na lokalhoście (Windows XP) używając serwerów typu WAMP czy Krasnal (albo innych, jakich?)
Jak płynnie regulować szerokość pasma (np. od 64 Kbit do 8 Mbit), aby sprawdzać jak wczytują się zdjęcia, skrypty na takiej symulowanej stronie www (praca offline localhost)?
Z góry dziękuję za odpowiedź bardziej zaawansowanych kolegów.
Mark
mydoom.h
23.10.2010, 18:13:08
Cytat
Chciałbym testować aplikacje webowe na lokalhoście (Windows XP) używając serwerów typu WAMP czy Krasnal (albo innych, jakich?)
Ja bym używał
IIS + PHP.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=li...q=&gs_rfai=
MarkOften
23.10.2010, 18:59:59
Cześć i dziękuję za odpowiedź.
Jednakowoż ja szukam konkretów. Tzw. netlimitery i inne, które wyświetlają się pod podanym przez ciebie linkiem itd są raczej dedykowane dla userów, którzy korzystają w normalny sposób ze stron www - a nie z ich symulacji dla projektujących strony.
Testowanie ich wszystkich mija się z celem. Dziękuję ci za próbę pomocy, ale potrzebuję konkretnej odpowiedzi od osób, które są web developerami i na co dzień używają po prostu takiego sprawdzonego rozwiązania, mają to przećwiczone itd.
Np. w formie pluginu do WAMPA lub APACHA na tym WAMPIE, albo aplikacji z potencjometrem umożliwiającym płynne regulowanie offline prędkości przesyłania danych - symulowanego zachowania serwera online.
Mark
Crozin
23.10.2010, 19:13:21
Nie za bardzo rozumiem po co chcesz testować szybkość łącza, bo co one mają wspólnego z samą aplikacją? Chyba logiczne, że łącze 8 MiB będzie 8 razy szybsze niż 1 MiB (pomijając rzeczy takie jak pingi).
PS. WAMP/Krasnal to nie są żadne serwery.
MarkOften
23.10.2010, 19:26:33
>Nie za bardzo rozumiem po co chcesz testować szybkość łącza
Hej,
Ja nie chcę testować szybkości łącza online ani robić żadnego pingowania. Chcę sprawdzać jak wygląda moja aplikacja od strony użytkownika, który ma łącze o różnej przepustowości. Opiszę to inaczej:
1. Instaluję na Windows XP WAMP-a.
2. Projektuję stronę www ze zdjęciami, skryptami, bazą danych
3. Wrzucam ją do katalogu symulowanego serwera na swoim PC
4. Uruchamiam ograniczanie pasma na lokalhoście
5. Sprawdzam jak będzie zachowywała się aplikacja przy szybkości pobierania danych 512 kBit, a jak przy 1 Mbit
- które zdjęcia załadują się pierwsze, czy będą to tła czy ikony, czy skrypty, ile user będzie czekał na wyświetlenie danego okna dialogowego, czy i jak działają preloadery obrazków itd.
Mark
Crozin
23.10.2010, 19:37:52
Zewnętrzne pliki będą wczytywane w kolejności wystąpienia w dokumencie/zewnętrznych plikach. Chyba każda przeglądarka na chwilę obecną udostępnia narzędzia dla deweloperów, które m.in. wyświetlają jakie pliki zostały wczytane, w jakiej kolejności i ile zajęło wczytanie każdego z nich (z uwzględnieniem poszczególnych etapów wczytywania).
Chcesz przetestować? Ogranicz prędkość po stronie serwera (Bandwidth Mod) czy po stronie klienta (np. NetLimiter) i wyczyść cache przeglądarki przed każdym testem. Ot, tyle.
erix
23.10.2010, 19:45:22
Cytat
Chyba każda przeglądarka na chwilę obecną udostępnia narzędzia dla deweloperów, które m.in. wyświetlają jakie pliki zostały wczytane, w jakiej kolejności i ile zajęło wczytanie każdego z nich (z uwzględnieniem poszczególnych etapów wczytywania).
Przecież jest to w np. Firebugu, zakładka
Net...
MarkOften
23.10.2010, 20:22:17
Hej,
Ja to wszystko wiem, i o FireBugu i o kolejności i o cache itd. Szukam po prostu wydajnego i prostego rozwiązania u bardziej zaawansowanych programistów, którzy testują prędkość swoich aplikacji i ich zachowania na co dzień metodą localhost. Bez przesyłania danych na rzeczywiste serwery.
Jeśli NetLimiter będzie działał offline-localhost to będzie chyba najwygodniejsze rozwiązanie.
Co do "Bandwidth Mod" - nie jestem specjalistą od Apache, raczej od JS, więc czy mógłbyś podać przykład jak to wykorzystać, co włączyć i gdzie?
Poza tym, Crozin, dziękuję.
Mark
Damiankossek
25.10.2010, 21:49:58
Wg. mnie najłatwiej byłoby wrzucić stronkę na docelowy hosting, ściągnąć program do limitu łącza (Du Super Controler(?)), przyciąć sobie łącze i patrzeć
MarkOften
26.10.2010, 18:11:46
Cytat(Damiankossek @ 25.10.2010, 21:49:58 )

najłatwiej byłoby wrzucić stronkę na docelowy hosting
Hej,
kuriozalny pomysł.
Hi, hi spróbuj kopiować "stronkę" mającą najmniej 500 MB, z filmami, grafikami, bazą danych, katalogami na zewnętrzny serwer za każdym razem, gdy coś dodasz i chcesz zobaczyć rezultat swojej pracy.

Właśnie po to jest WAMP i localhost, żeby można było większość rzeczy sprawdzać lokalnie.
No ale dzięki za odpowiedź
Mark
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.