Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co myślicie o Google Font Api?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
sniver
Jak w temacie, pewien czas się natknąłem się na GFA ale ze względu na brak czcionek z PL znakami temat zostawiłem. Dziś postanowilem sprawdzić jak to działa po niecałym roku i widzę że czcionek z ogonkami jak nie było, tak nie ma. Co myślicie rozwinie to się? Czy znacie inne podobne rozwiązania?
sunpietro
Hmm, czcionka Cantarell jest spolszczona, bo z niej korzystam w jednym z projektów.
Fakt faktem, że mało jest spolszczonych czcionek, ale coś się znajdzie winksmiley.jpg
Poza tym, jeśli nie ma czcionki jakiej potrzebuję to szukam takiej której licencja pozwala na embedowanie i wrzucam ją na swoją stronę za pomocą CSS i paczki z fontami wygenerowaną pod tym adresem: http://www.fontsquirrel.com/fontface/generator
Zajec
Cytat(sniver @ 9.01.2011, 14:53:45 ) *
Jak w temacie, pewien czas się natknąłem się na GFA ale ze względu na brak czcionek z PL znakami temat zostawiłem. Dziś postanowilem sprawdzić jak to działa po niecałym roku i widzę że czcionek z ogonkami jak nie było, tak nie ma. Co myślicie rozwinie to się? Czy znacie inne podobne rozwiązania?
Tak jak napisał sunpietro, wszystko w CSS (web fonts). Działa we wszystkim poza IE.
kbsucha
@Zajec jak to nie działa w IE, jak oni mieli to pierwsi wprowadzone w swojej przeglądarce O.o
Co do Google Font Api to mało użyteczne, właśnie z powodu ograniczeń znakowych w fontach. Strona podana przez @sunpietro jest najlepszym źródłem czcionek i zawiera świetny generator tworzący gotowy kod pod wszystkie przeglądarki.
Zajec
Cytat(kbsucha @ 20.01.2011, 21:24:07 ) *
@Zajec jak to nie działa w IE, jak oni mieli to pierwsi wprowadzone w swojej przeglądarce O.o
Co do Google Font Api to mało użyteczne, właśnie z powodu ograniczeń znakowych w fontach. Strona podana przez @sunpietro jest najlepszym źródłem czcionek i zawiera świetny generator tworzący gotowy kod pod wszystkie przeglądarki.
Racja, sorry. W IE działa, tylko trzeba zapisać font w jakimś specjalnym formacie, ostatnio jak tego szukałem, to nie udało mi się znaleźć odpowiedniego narzędzia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.