Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie rozjezdzajca sie tabela ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
kalinowski
jak zrobic tabele ze jak jest bardzo dlugi wyraz to zeby nie rozjezdzala sie na szerokosc ? smile.gif
hwao
"bardzo dlugi wyraz" podzielic spacjami
kalinowski
a jak ktos wstawi mi bardzo dlugi komentarz questionmark.gif

---------------------
Zajec
Jeśli ktoś wpisze wyraz typu "bardzodługiegoigłupionapisanegowyrazuczytamzdania" to są dwie możliwości:
a) wstawić w odpowiednie miejsca spacje - tylko możesz miec kłopot z określeniem miejsca, bo jak powszechnie wiadomo litera i maja inną szerokość.
cool.gif ja na takich milusich ludzi stosuje inną metodę: w css'ie div'a, w którym wyświetlasz tekst walisz takie coś:
Kod
overflow: hidden;

dzięki czemu część tekstu, która normalnie rozszerzyła by div'a - zniknie.
Bags_Bunny
ja bym raczej dal
Kod
overflow: auto;

dzieki czemu w przypadku gdy tekst sie nie zmiesci pojawi sie suwak
Dominik
Cytat
w css'ie div'a, w którym wyświetlasz tekst walisz takie coś:
Kod
overflow: hidden;

Nie koniecznie w div'ie moze byc w dowolnym (widocznym) znaczniku. I raczej polecam:
Kod
overflow: auto;

Warto jeszcze okreslic max-width i/lub max-height.
Cysiaczek
Dobra. Parametr overflow działa, ale max-width juz nie. W żadnej przeglądarce, która mam.

IE 6.0
Opera 7.54u2
Firefox 1.0.1

To jakaś podpucha. Czy Wam działa? Czy nie powinien przenieść zbyt długiego tekst do następnej linii (bo mi wyświetla go dalej w poziomie, ale wchodzi on na inne elementy)

Głupie to jest winksmiley.jpg
wassago
atrybut "max-width" nie dziala tylko pod IE - wiem z autopsjii.
Speedy
A ja bym skorzystał z wordwrap()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i się nie przejmował css'em biggrin.gif

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.