Programy graficzne nie są mi już potrzebne, bo sobie poradziłem z cieniem, ale chodzi o sam układ.
Może uproszczę sytuację, nie odnosząc się do grafiki. Mam pustą stronę i chcę zrobić na samej górze poziomy pasek o szerokości łącznej 100% i wysokości 200px z trzech div-ów w taki sposób, że lewy ma background-color czerwony, środkowy zielony, a prawy niebieski. Oprócz tego środkowy ma zawsze szerokość 400px i zawsze jest w samym środku, a lewy i prawy div przylegają do środkowego i "rozciągają się" do końca w zależności od rozdzielczości.
Wychodzę z takiego kodu:
<body style="margin:0px"> <div style="float:left;height:200px;background-color:#FF0000"></div> <div style="float:left;height:200px;width:400px;background-color:#00FF00"></div> <div style="float:left;height:200px;background-color:#0000FF"></div>
Wiem, że to poprawna sytuacja, że nie widać czerwonego i niebieskiego div-a, ale jak je rozciągnąć, żeby otrzymać zielony w samym środku i o szerokości 400px, a czerwony i niebieski wypełniające kolejno lewą i prawą stronę?
edit: Efekt, jaki chcę otrzymać ma być podobny do tego jaki daje poniższy kod, z tym, że, tak jak pisałem zielony ma mieć zawsze 400px (a nie 34%) i być pośrodku.
<body style="margin:0px"> <div style="float:left;height:200px;width:33%;background-color:#FF0000"></div> <div style="float:left;height:200px;width:34%;background-color:#00FF00"></div> <div style="float:left;height:200px;width:33%;background-color:#0000FF"></div>