athabus
22.06.2011, 12:21:37
Witam,
w najbliższym czasie chciałbym uruchomić videoblog. W związku z tym potrzebuję programu do obróbki plików video wyrzucanych z aparatu.
Na wejściu mam pliki avi (HD). Chciałbym z kilku takich plików zmontować filmik. Ważne dla mnie cechy to:
- możliwość oddzielenia ścieżki dźwiękowej od obrazu, tak aby np. można było robić wstawki z przybliżeniem produktów, które będą "dokręcane" później
- możliwość dodawania do filmu napisów, czy np. plansz ze zdjęciem
- możliwość dodania stałego elementu typu np. logo strony internetowej na takiej zasadzie jak wyświetla się np. znaczek "tvp 1" w telewizji
- oczywiście wszystko podane w jakiejś "zjadliwe" formie, tak aby można było ogarnąć program w kilka dni
Obecnie dysponuję dwoma systemami operacyjnymi tj. Ubuntu oraz Windows 7. Od biedy mam też xp ale w wersji OEM na bardzo wolnym komputerze. Najbardziej ucieszyłoby mnie jakieś rozwiązanie darmowe, ale jeśli nie ma nic dobrego to dam radę jakiś budżet na to wysupłać.
Będę wdzięczny za porady co nadałoby się do tego celu.
erix
22.06.2011, 20:36:39
Paradoksalnie, ale Movie Maker w Windows 7 ma całkiem przyzwoite możliwości.
Do tego VirtualDub i to chyba wszystko z darmowych...
phpmax
25.06.2011, 18:50:16
Też polecam, na początek całkiem przyjemne rzeczy można tam robić. Ponoć reklamy telewizyjne (PRO obróbka) są robione w Adobe Premiere...
misiek95
27.06.2011, 07:59:54
Gigantyczne możliwości ma Ulead/Corel Video Studio w każdej wersji (polecałbym od Uleada 11). Z tym, że płatny, ale można spróbować triale.
athabus
7.07.2011, 15:48:35
W takim razie spróbuję tym windowsowskim wynalazkiem ;-) Może się uda coś sklecić.
Kilka lat temu próbowałem Adobe Premiere - program ma możliwości, ale powala swoją złożonością ;-)
Co od składania filmów i innych takich profesjonalnych rzeczy to służą do tego dedykowane urządzenia. Kiedyś na studiach po znajomości firma składała dla nas film - używali takich specjalnych komputerów o nazwie Casablanca - mają tam wgrany specjalny soft i specjalne akcesoria np. coś jak trackballe etc. W profesjonalnych studiach pewnie wygląda to dość podobnie, tylko sprzęt mają jeszcze bardziej zaawansowany. Pewnie jak pomysł z widoeblogiem chwyci to kupie sobie coś takiego, bo praca była o wiele wygodniejsza niż za pomocą komputera i myszki.
//edit
Udało mi się znaleźć fajny programik pod Ubuntu - Kino. Ma całkiem fajne możliwości i wbrew opiniom w sieci jest całkiem prosty w obsłudze. Na podstawowe potrzeby w zupełności wystarcza - ma wbudowane filtry przejść, możliwość dubbingu, dokładania plansz czy nakładek z logo, można wstawiać zdjęcia itd. Czyli wszystko co jest potrzebne do firmowego videobloga.
Jedyne co trochę przeszkadza to brak wbudowanych przykładowych plansz do napisów. Można albo stworzyć swoje w postaci obrazków albo używać bardzo ubogich napisów tekstowych.
Ogólnie jednak programik bardzo fajny więc polecam - zwłaszcza, że jest darmowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.