Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: exec w php i binarka
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kielek
Cześć,

Od niedawna zacząłem się bawić spłaszczaniem htmla do obrazków, doradzono mi coś takiego jak wkhtmltoimage - wszystko było pięknie, działało bez problemu do czasu... Plik przestał odpowiadać, na moje pytanie hostingodawca odpowiedział, że jest to plik binarny i działać nie będzie... Jednak wcześniej działało i obrazki generowało, a w kodzie nic kompletnie nie zmieniałem.

Plik odpalałem za pomocą funkcji exec w następujący sposób:
  1. exec("/home/strona/public_html/wkhtmltoimage --width 601 --quality 90 --format jpg /home/strona/public_html/code.html /home/strona/public_html/image.jpg 2>&1", $output);

Printowany zwrot ze zmiennej $output zwracał ładnie tablice z procentowym postępem generowania obrazka, teraz zwracana jest pusta tablica.
Można to w jakiś sposób obejść? Odpalić w inny sposób, niekoniecznie za pomocą php?

Ps. chmody nadane są poprawnie
erix
Jeśli nie masz dostępu do cron/shella, to będzie problem...
kielek
w cpanelu mam opcję shella oraz cronjobs, może ktoś nakierować dokładniej co zrobić? smile.gif
melkorm
Możliwe że zauważyli że odpalasz binarkę i Tobie ją zablokowali tongue.gif

Ewentualnie strace jeżeli masz na serwerze i odpalić przez konsolę (SSH) i zobaczyć jaki typ błędu wypluwa .
kielek
Prawdopodobnie zablokowali bo zwracany błąd jest o niemożliwości wykonywania plików binarnych, gdzie wcześniej można było tongue.gif

A czemu takie coś blokują? Zbyt mocno obciąża procesor?
melkorm
Po prostu binarki za dużo mogą wink.gif
chris1
Dokładnie chodziło o obciążanie serwera. W sharedach nie dostaniesz raczej obsługi plików binarnych (ja przynajmniej się nie spotkałem), no chyba że trafisz do firmy, która o ich istnieniu dowie się dopiero po Twojej wizycie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.