Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Backup serwera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sweter
Witam,
jestem użytkownikiem Ubuntu, ale z powodu mojej dociekliwości często muszę reistalować system smile.gif
Z tego powodu często pojawiał się problem backupu serwera. Z plikami nie ma oczywiście problemów, bo mogę je mieć w katalogu domowym, więc nawet po reinstalce ich nie tracę, ale zawsze jest problem z bazą danych. Powiem szczerze, że ręczne eksportowanie i importowanie zrzutów bazy danch (tak to się nazywa?) jest męczące. Szczególnie, gdy mam kilkanaście baz na serwerze.
Jak Wy zabezpieczacie się przed utratą danych z serwera? Jakie programy polecanie do backup'u i przywracania danych?
Pozdrawiam
erix
rsync [;
longinus_torwaldzki
a są jakieś przeciwwskazania, żeby trzymać tą bazę na oddzielnej partycji? ja wrzucam takie rzeczy do /opt na drugim dysku. No i oczywiście rsync do backupu załatwia sprawę elegancko.

sweter
@up
a mógłbyś wyjaśnić jak przenieść katalogi bazy danych (które to są?) na drugą partycję? Czy będę musiał jeszcze coś zmieniać w konfiguracji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.