Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak wystartować komputer ?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
peter13135
Jestem zielony w HARDWARE. Próbuję uruchomić komputer, ale się nie udaję. Kupiłem płytę główną (już drugą ;/). podłączyłem kartę graficzną, a do niej monitor. Wsadziłem ramy, procesor. Komputer się włącza, wiatraczki się obracają, ale monitor czarny. Dodam, że testowałem 3 karty graficzne i 2 procesory (jeden zdaje się być uszkodzony, bo po odpaleniu na jednym z nich komputer wyłącza się po kilku sekundach)

Co może być przyczyną problemu ? to już druga płyta główna jaką kupiłem i nie ma obrazu.
luckyps
Wydaje jakies dzwieki ?

No i podstawowe pytanie - jestes pewny ze monitor jest sprawny ?
foxbond
Prawdopodobnie nie posmarowałeś procesora specjalną pastą, a komputer wyłącza się z powodu przegrzania.
Rid
Cytat
Prawdopodobnie nie posmarowałeś procesora specjalną pastą, a komputer wyłącza się z powodu przegrzania.

Wydaje mi się ,że to nie koniecznie musi być przyczyną.Komputer od razu by się nie wyłączał bo procesor potrzebuje paru minut żeby złapać krytyczną temperature.
mch.frnc
A zasilacz? Miałem kiedyś podobny problem i przyczyną okazał się zasilacz (startował na kilka sekund i po chwili się wyłączał). Co dziwne, sposobem na uruchomienie komputera było katowanie przycisku POWER (jakieś 100-200 razy non stop biggrin.gif) i co ciekawe... komputer "zaskakiwał" i się uruchamiał po jakimś czasie smile.gif Nie namawiam do testowania mojego sposobu, ale na Twoim miejscu przyjrzałbym się zasilaczowi.
peter13135
monitor jest sprawny, właśnie psuję sobie na nim wzrok.
Źle mnie zrozumieliście, mam 2 procesory do tej płyty głównej, na jednym z nich (sempron 2200 chyba) wyłącza się po kilku sekundach, na drugim chodzi (tzn. kręcą się wiatraki -tylko takie udaje mi się zauważyć objawy działania).
Komputer dźwięków nie wydaje. Zasilacz kupiłem używany, nie mam pewności czy jest sprawny.. ale wiatraczki się kręcą wink.gif
Rid
Odpowiednio dobrał Pan płytę główną,slot procesora jest na ten procesor?questionmark.gif
trucksweb
"a jak w samochodzie silnik chodzi to czemu on nie jedzie ?"

pytanie zasadnicze -mowisz o wiatraku w zasilaczu czy tez na karcie graficznej ?
sprawdz miernikiem czy na plycie glownej masz zasilanie ! ew na karcie graficznej.

smarowanie pasta procka to nie ma nic do rzeczy, wylaczylby sie po kilku minutach a przynajmniej wydal dzwieki.

na 95% masz uszkodzony zasilacz.
peter13135
działa wiatrak na grafie i na zasilaczu oraz na radiatorze.
Czy da radę podłączyć zasilacz 24 pinowy na płytę z 20 pinami ?

@rid. Nie wiem co to znaczy "odpowiednia płyta główna" Jaka według Ciebie jest nieodpowiednia ?
Skoro procesor dało się wcisnąć bez użycia młotka, to chyba jest dobry, tymbardziej, że bez niego by komputer nie ruszył.
trucksweb
nie pamietam jak to juz bylo z tymi pinami- jesli masz 4piny na oddzielnej koncowce, ktora mzoesz zlaczyc z reszta to mozesz podlaczyc, jesli nie masz to nie podlaczysz zsilania na plycie
peter13135
OK. Ale czy jest możliwość, że zasilacz jest zepsuty, skoro kręcą się wiatraczki (na zasilaczu, radiatorze, karcie graficznej)?
Nie znam się na tym, a nie chciałbym kupić zasilacza ponownie, jeśli jest on sprawny, a wina leży gdzie indziej.
trucksweb
tak, taka sytuacja moze miec miesce.

powiedz jeszcze czy dysk dziala- tzn. czy slychac zeby talerz sie obracal ?

//edit
a czemu wymieniales zasilacz ?
moze masz uszkodzona plyte glowna i to mogloby wyjasnic wszystko.
Nie bralem pod uwage tej plyty.
peter13135
ponieważ (według mojej opinii) był on uszkodzony. Po zetknięciu 3 i 4 pinu wiatrak na zasilaczu nie włączał się. Kupiłem inny i ten działa (tzn. kręcą się wiatraki i zetknięcie pinów powoduje również start zasilacza).

opowiem może wszystko od początku wink.gif
1. Mojej siostrze zepsułs się komputer. Przyczyna to prawdopodobnie piorun który piepsznął w okoliczny słup, oprócz komputera poszło pare innych sprzętów.
2. Dostałem polecenie naprawienia (hyhy)
3. Zbadałem, ze zasilacz nie działa (styknięcie 3 i 4 pinu nie powodowało rozruchu), kupiłem więc nowy - ten już działał (na podstawie złączenia pinów).
4. Podłączyłem zasilacz, jednak komputer nadal nie zaskakiwał.
5. Kupiłem płytę główną z procesorem, grafą, ramem, kartą sieciową.
6. Podłączyłem to wszystko do zasilacza, komputer się włączył, ale obrazu nie było. Sprzedawca powiedział mi o tym przed tym jak kupiłem, że prawdopodobnie karta graficzna jest uszkodzona, bo nie ma obrazu. Myślałem, że po założeniu swojej będzie działało.
7. Myślę sobię, że i moja grafa jest spalona, kupiłem więc następną, niestety nie pomogło, nadal nie działa.
8. kupiłem następną płytę główną (ta o której piszę w tym temacie) z procesorem. Odpalam kompa, działa ze 2 sekundy i się wyłącza.
9. Zamieniam procesory z płyty głównej wcześniej kupionej. Hurra! Nie wyłącza się, wszystkie się obracają.
10. Podłączam do monitora. Monitor czarny ;(. Sprawdziłem tak na 3 kartach graficznych. Na wszystkich efekt identyczny.

Edit.

apropo dysku, gdy podłączam go do tej płyty głównej poprzedniej to się obraca. Do tej co kupiłem dzisiaj nie mam jak sprawdzić bo.... ta płyta nie ma sata :/. Taki to ze mnie specjalista biggrin.gif
!*!
Kod
Nie wiem co to znaczy "odpowiednia płyta główna" Jaka według Ciebie jest nieodpowiednia ?
Skoro procesor dało się wcisnąć bez użycia młotka, to chyba jest dobry, tymbardziej, że bez niego by komputer nie ruszył.

Chciałbym żeby tak było. Procesor musi być odpowiedni do płyty głównej. Inaczej nawet jeśli dało się go umieścić w slocie, to nie zaskoczy.
peter13135
OK, wydawało mi się, że sockety różnią się między sobą i nie da się wsadzić procesor w "złą" podstawkę.
W każdym bądź razie, procesor był dobry. Inaczej pewnie wiatraczki by się nie kręciły.
W każdym razie, komputer już jest nowy (nowe bebechy) i temat jest nieaktualny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.