Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obiekt w obiekcie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
rahul
Hej elo.
Staralem sie na to pytanie uzyskac odpowiedz w poprzednich postach lecz bezskutecznie. Pytanie jak powyzej. Czy moge miec obiekt w obiekcie jezeli tak to czy jest ktos w stanie mi troszeczke to jakby lopatologicznie wyjasnic. Sytacja ma sie glownie w zapytaniach jak lacze rozne tabele i wyciagam info zwiazane nie tylko z jednym obiektem lecz z 2 a w przyszlosci pewnie i z wieksza iloscia.

Mam np. obiekt komentarz, yo.
  1. while($row = mysql_fetch_assoc($sql))
  2. {
  3. $comment = new comment();
  4. $comment->setId($row['id']);
  5. $comment->setGwKeyId($row['gw_key_id']);
  6. $comment->setAuthorId($row['author_id']); // tutaj mam id autora, samo id mnie nie interesuje, chce znac imie i nazwisko. Aby nie zadawac 2 zapytan do bd, zadaje jedno duuuuze i wyciagam info, yo.
  7. $comment->setTarget($row['target']);
  8. $comment->setTargetId($row['target_id']);
  9. $this->comment[] = $comment;
  10. }

tak wiec robie LeftJoina. Np =
  1.  
  2. $sql = mysql_query("select c.*, a.id as 'admin_id' , a.firstName as 'admin_firstName' , a.lastName as 'admin_lastName' , a.login as 'admin_login'
  3. FROM gw_comments as c LEFT JOIN gw_admins as a ON c.author_id = a.id
  4. WHERE target='$target'
  5. AND gw_key_id = '{$_SESSION['gw_admin']}'
  6. AND target_id = '$id'");
  7.  

NO dobra i czy teraz obiekt admin sobie siedzi w obiekcie comentarz pod private $author_id czy mam stworzy 2 obiekt. Jak to ugryzc. Help exclamation.gif!
nospor
Skoro już się o to pytałeś, to kontynuuj tam gdzie pytałeś. Cross na forum jest zakazany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.