Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zresetowanie stylu do przycisku Google Plus
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
MFrost
Witam

umieściłem sobie ten przycisk na stronie
zespolgips.pl
, no ale niestety w różnych przeglądarkach jest on w innym miejscu, nie wiem jak mam zresetować jego styl, jak to poprawnie zrobić?

M.
Sephirus
Hmm z tego co wiem to jest on ładowany jako iframe.

Ty wrzucasz skrypt typu

1. <g:plusone size="small" href="http://zespolgips.pl/index.html"></g:plusone>

a z tego się robi
  1. <div id="___plusone_0" style="(...)"><iframe /></div>

Najlepiej: możesz zmieniać cssami style dotyczące #___plusone_0 - możesz użyć "!important" na siłę by je napdisać. Nie możesz jednak wedrzeć się w "iframe" i czegoś w nim zmienić.
MFrost
no tak, ale jak zrobić, żeby w każdej przeglądarce przycisk był w tym samym miejscu?
wewior
Widzę że masz trochę zamiechę w cssach, masz:
  1. #footer_plus {position:absolute;margin-top:-13px;margin-left: 780px;}

Po co w tej sposób kombinować nie lepiej po prostu float jak dla:
  1. #icons {float:right;}

i ew jakiś margin?
MFrost
hmmm robiłem tak, ale chce ikonkę 'f" po prawej stronie
Sephirus
To daj ikonce F też float:right tylko w kodzie umieść ją przed tą z G+.

Jak w kodzie dasz 3 elementy z float:right tak:

a
b
c

to na stronie pokażą się

cba

(cba - bez skojarzeń ;P)

Powinno się dać to ustawić
MFrost
dzięki wielkie za pomoc, poradziłem sobie, zastosowałem parametr !important do stylu #___plusone_0

a można by jakoś najpierw zresetować parametry stylu do #___plusone_0, a później dobrać styl, bez używania !important?
wewior
Cytat(MFrost @ 27.10.2011, 10:41:22 ) *
a można by jakoś najpierw zresetować parametry stylu do #___plusone_0, a później dobrać styl, bez używania !important?

Jeśli wpisując styl dla niego nie dasz rady go nadpisać i musisz robić important to żeby resetować style dla niego też pewnie musiałbyś po pierwsze znać je a po drugie wyzerować też z important, niestety taka zaleta i wada kaskadowości ;-)
Sephirus
Tu się zgadzam z poprzednikiem - stylami tego nie zrobisz bez znajomości styli tego elementu :/ Tak to jest z obcym kodem generowanym na stronach tongue.gif

Ale...

jest na to kilka sposobów smile.gif

1. Poznaj przeciwnika - firebugiem zczytałem style tego elementu, oto one:

1. #___plusone_0 {
  2. height: 15px;
  3. width: 70px;
  4. display: inline-block;
  5. text-indent: 0pt;
  6. margin: 0pt;
  7. padding: 0pt;
  8. background: none repeat scroll 0% 0% transparent;
  9. border-style: none;
  10. float: none;
  11. line-height: normal;
  12. font-size: 1px;
  13. vertical-align: baseline;
  14. }

Wystarczy teraz ustawić nowe wartości z !important. (bez important się nie da bo tak jak przedmówca wspomniał liczy się kaskadowość a style wrzucone bezpośrednio w element są najważniejsze)

2. Zastosuj ciężką kawalerię - masz do dyspozycji jeszcze JS - możesz się dostać do styli JS, wykasować je i napisać swoje ale sprawa nie jest łatwa i różnie się do niej podchodzi w różnych przeglądarkach więc to raczej jak byś się na to całymi siłami zaparł - ale da się ;P

Ja bym to jednak zostawił jak jest wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.