Witam,
mam taki problem. Mam w bazie danych nazwy kategorii które w nazwie mają polskie litery.
np. zarządzanie
do tej pory przepisywałem adres w postaci 4-zarzadzanie.html na page.php?id=4&nazwa=zarzadzanie
nie mniej jednak w tej postaci do każdego linku musiałem doklejać cyfrę którą była id_kategori i tak szczerze mówiąc to wyciągałem dane przypisane do danej kategori tylko po numerze kategorii - w tym przypadku (4)
chciałbym zrobić aby skrypt przepisywal ścieżkę np. strona-glowna/oferta/zarzadzanie na page.php?sciezka=strona-glowna/oferta/zarzadzanie
dalej to by uległo obrobieniu żeby wyciągnąć odpowiednie dane z kategori zarzadzanie. I tutaj pojawia mi się problem. Problem jest z literką "ą"
jak mam wybierać dane z bazy po samym tytule? w bazie nie istnieje kategoria zarzadzanie tylko zarządzanie. Ręcznie nie mogę wpisać przed zapytaniem że ma zamienić zarzadzanie na zarządzanie bo wszystko ma się odbywać dynamicznie. Nie mam pojęcia jakie kategori utworzy użykownik
z drugiej strony nie mogę w bazie dodac kolumny z nazwa kategori bez polskich znaków bo jak ktoś doda kategorie "zarządzanie" i "zarzadzanie" wtedy usunięcie polskich znaków da ten sam efekt. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu czy zawsze muszę ciągnąć w linku id kategori?
Pozdrawiam