Nie jestem htaccess mistrz ale muszę tego użyć. Mam wersję mobilną i normalną wersję strony. Testuję wzorzec aby móc to przekierować na odpowiednie bez walenia się z dołączaniem klas mobile_detect w każdym miejscu i testowania, za dużo pracy, za duży narzut kodu. Wiem, że można to zrobić tym czarodziejskim plikiem .htaccess. I tu jest problem, teraz w momencie jak wbijam adres który pasuje mi (http://regexp.pl/ testuję i rozwala na części więc sobie dobrze ułożylem wildcarda) do wzorca regexp:
/wiadomosci,(.*),(.*)-(.*)-(.*)\.html
to nic się nie dzieje, regexp jest dobry bo testowałem, dodawałem \/ zamiast /, czwarty argument jest łapany ale reguła nie jest stosowana, czemu.
flagi w [ ] to przekierowanie 301 (moc dla robotów), NC to case insensitive, L ostatnia reguła jak wzorzec pasuje, tyle z teorii działania, nie działa. Mam moduł rewrite pod apache.
RewriteEngine On RewriteRule /wiadomosci,(.*),(.*)-(.*)-(.*)\.html /mobile/article.php?a=$4 [R=301,NC,L]
Co robię źle?
Dzięki.
do zamknięcia
RewriteRule wiadomosci,(.*),(.*)-(.*)-(.*)\.html /mobile/article.php?a=$4 [R=301,NC,L]
htaccess źle trawił mojego slasha /, escape'owanie \/ też niczego nie dawało, bez tego śmiga elegancko.