Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stworzenie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
IceManSpy
Witam

Na razie mam pytanie wstępne. Chciałem w celach naukowych stworzyć sobie serwer, który będzie miał apache, mysql oraz pocztę na Ubuntu.

Aktualnie mam dostęp do komputera z zewnętrznym IP, jakąś domenę i na nim chciałbym postawić ten serwer.

1. Pytanie, czy uda mi się na takiej konfiguracji utworzyć serwer i podpiąć pod tą domenę?

Jeśli tak to:
2. Proszę o sugestie co potrzebuję do utworzenia tego serwerka?
Crozin
1. Jeżeli masz publiczne, stałe IP nie powinno być najmniejszych problemów.
2. Niczego poza wspomnianym przez Ciebie oprgoramowaniem.
IceManSpy
A jakieś nazwy polecanego oprogramowania? PHP, MySQL i Apache to znam. Ale coś do maila (tworzenie kont, IMAP, limit zajmowanego miejsca)? Albo jak podpiąć domenę, skoro mogę ustawić tylko serwer DNS?

Nie potrzebuję instrukcji krok po kroku, tylko słowa kluczowe.
!*!
Jak masz linux, to masz konsole, a jak masz konsole to ... prawie wszystko robisz w niej. Poszukaj tego co Cie interesuje z dopiskiem "bash", pierdylion skryptów automatyzujących "kopiuj, wklej plik z danymi".
ohm
http://www.howtoforge.com/perfect-server-u...cot-ispconfig-3

Tutaj masz praktycznie wszystko. Ogólnie polecam wspierać się na howtoforge jeśli chcesz mieć dobry i bezpieczny serwer.
IceManSpy
Cytat(!*! @ 5.03.2013, 13:49:23 ) *
Jak masz linux, to masz konsole, a jak masz konsole to ... prawie wszystko robisz w niej. Poszukaj tego co Cie interesuje z dopiskiem "bash", pierdylion skryptów automatyzujących "kopiuj, wklej plik z danymi".

Tak to wiem, że mogę. Tylko najbardziej martwię się domeną, gdzie podaje DNSa i nie wiem jak to zrobić, jeszcze...

Cytat(ohm @ 5.03.2013, 21:28:52 ) *
http://www.howtoforge.com/perfect-server-u...cot-ispconfig-3

Tutaj masz praktycznie wszystko. Ogólnie polecam wspierać się na howtoforge jeśli chcesz mieć dobry i bezpieczny serwer.

Dzięki za link. Na pewno to przeglądnę smile.gif

Edycja

Czy w tym poradniku od @ohm, jako server1.example.com mam podać adres jakiejś domeny (np serwerice.pl), żeby móc konfigurować, czy coś losowego?
ohm
Zalecane jest podawać swoją domenę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.