superkiel11
22.04.2013, 13:00:40
Witam wszystkich chce zlecic zrobienie wortalu internetowego na ktory uzytkownik bedzie mogl wrzucic filmy(ktore beda zapisywane na stronie, nie linki z youtube itp ) takie do 30 minut . Mysle ze na poczatku przez kilka miesiecy do roku bedzie to nie wiecej niz 100 moze do 500 filmow poki strona nie bedzie rozreklamowana I sie nierozwinie . Takze odwiedzajacych dziennie bedzie 100 moze max 500 . Moje pytanie brzmi czy pociagnie to hosting czy potrzebuje serwera ? Jakie sa ceny serwerow ? Jak obliczyc potrzebny hosting do takiej strony ? Za wszelka pomoc z gory dziekuje .
Shinji
22.04.2013, 13:21:40
Ja tu bym widział miejsce na serwer, nie na hosting. No ale podobno polak potrafi =) Tylko taki serwer musiałby mieć dostęp do ffmpeg by móc ów filmy konwertować na flv dla odtwarzaczy video. Ewentualnie HTML5, ale tu też musiałbyś mieć albo duże ograniczenie do wysyłanych filmów, albo jakiś konwerter - co na hostingu nie było by łatwe. Miejsce i transfer jest zależny np od tego jaką jakość plików chcesz udostępniać.
PrinceOfPersia
22.04.2013, 16:20:27
a może w chmurze to hostować albo na jakichś stronach, które się zajmują tylko i wyłącznie filmami, a potem osadzać?
sowiq
22.04.2013, 17:04:02
Ludzie tutaj są chyba za bardzo ambitni i do każdej strony polecają serwer dedykowany, a już co najmniej VPS'a. A dla mnie bardzo dobre podejście do startupów mają Amerykanie - zrobimy serwis z minimalną ilością funkcjonalności, na tanim serwerze i zobaczymy co się stanie. Jak "zaskoczy", to inwestujemy dalej, implementujemy nowe funkcjonalności, kupujemy lepszy serwer itd.
Jak dla mnie, na rozkręcenie opisanej strony zdecydowanie wystarczy konto hostingowe. Np. serwery linuxpl.com mają ffmpeg i flvtool2 (przynajmniej ten, na którym ja mam konto). Konto bez limitu transferu to niecałe 500 zł za rok, ale na start można kupić nawet tańszą opcję i ewentualnie później podnieść pakiet.
Po co na samym starcie kupować serwer-rakietę, który 95% czasu będzie jedynie źródłem ciepła, jak można te pieniądze przeznaczyć na deweloperkę?
Shinji
22.04.2013, 22:27:29
Zgadzam się z przed mówcą, ale nie wiele firm (znam własnie tylko linuxpl) udostępnia w formie hostingu dostęp do ffmpeg i nie znam dokładnie specyfikacji, więc nie wiem czy nagle nie natrafi na problem konfiguracyjny - timeout wykonania konwersji, albo limit pamięci procesu.
Gdybym zabierał się do tego typu tematu to:
1. Brałbym VPS
2. Przekalkulowałbym jakie dyski potrzeba, przy założeniu, że film flv 30 minut dobrej jakości to około 100-150MB (150MB * 500 filmów = ~74GB)
3. Tutaj pojawia Ci się możliwość zakupu np. serwera VPS w OVH Classic 3 za 60zł/mc lub najprostrzego dedyka mKS 2G za podobną kwotę (osobiście tak tanich dedyków nie polecam).
4. Mając VPS'a/dedyka, możesz niemalże wszystko instalować, nie masz ograniczeń na serwerze typu max execution_time dla php czy też max_upload_size.
5. Fakt, przydałby się admin, który byłby w stanie zarządzać takim serwerkiem lub sam możesz się tym zająć o ile potrafisz.
W razie pytań dot. serwerów/adminki, pisz śmiało na PW.
pmarek
24.04.2013, 13:43:26
Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym na początku w jakiś niedrogi hosting, a dopiero potem, jeżeli pomysł wypali, zastanowić się nad zmianą maszyny w razie potrzeby. Też szczerze powiedziawszy nie znam niczego lepszego poza lunuxpl, które oferują dostęp do ffmpeg. Nie ma jednak sensu na samym starcie przepłacać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.