mam pewien problem związany z optymalizacją struktury bazy danych. Postaram się dokładnie to wytłumaczyć.
Tworzę pewien projekt, gdzie będzie można dodawać różne wartości, jednak będą one odzworowane jako różny typ kolumn w bazie (np. int, double, varchar). Jak najlepiej zapisywać te różne wartości w bazie. W projekcie używam Propel 1.6. Chodzi o to, że mogę dodawać wartość typu 'int' lub 'varchar' itd, aby przeszukiwanie tabeli było wydajne.
W sumie mam dwa pomysły. Pierwszy to stworzenie tabeli "value", która będzie miała kolumny: "id", "value_int", "value_double", "value_varchar", itd - z odpowiednimi typami kolumn. W zależności od typu wartości, rekordy będą zapisywane z wartością w odpowiedniej kolumnie (w reszcie będzie NULL).
Drugie rozwiązanie to stworzenie osobnych tabel, np. "value_int", "value_varchar" itd. Tu by były kolumny: "id", "value", które odpowiadałyby odpowiednim typom dla "value" (czyli, np. int, varchar, itd).
Nie ukrywam, że nie mam przekonania do żadnego z powyższych rozwiązań, pierwotnie zastanawiałem się nad jedną tabelą "value", gdzie kolumna byłaby typu "text" - jednak to rozwiązanie byłoby chyba jeszcze gorsze.
Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat, może coś innego byłoby lepsze. Z góry dzięki.
|| edit:
prośba o przeniesienie do działu "Bazy danych" - drobna pomyłka