Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Diagram ERD
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
syriusz19
Witam,
zrobiłem diagram bazy danych na temat Portal filmowy.

Klientem byłby tutaj użytkownik, który pozyskiwałby informacje, jakie chciałby sobie wyszukać.
Nie jestem pewien czy jest on dobrze skonstruowany, tzn. czy dobrze połączone są encje związkami, więc proszę o skorygowanie błędów.
Byłbym wdzięczny za sugestie, jakie dodatkowe encje i związki mógłbym dorobić do tego schematu.

Potrzebuje jeszcze jednej encji RANKINGI, jednak nie wiem w jaki sposób mógłbym połączyć taką encje z innymi encjami. Bo na przykład jeżeli połączyłbym encje RANKINGI z encjami AKTORZY I FILMY to w takiej encji musiałbym mieć np. Id_filmu i Id_aktora i czy to byłoby dobrze?

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Schemat znajduje się pod tym linkiem
Diagram

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
mmmmmmm
Diagram jest zły. Nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Nie da się przedstawić filmu "Cztery pokoje" - http://www.filmweb.pl/Cztery.Pokoje
Dodatkowo nie zawsze aktor zdobywa nagrodę, lecz osoba filmu. DO tego właśnie zmierzam - że musisz mieć tabelę "osoby" i tabelę "ludzie_filmu", gdzie oprócz id_osoby będzie rola jaką odgrywał (aktor, scenarzysta, reżyser, producent itp)
syriusz19
Dzięki za odpowiedź.

Chodzi Ci o to że muszę zrobić te 2 tabele: OSOBY i LUDZIE_FILMU.

OSOBY będą zawierały podstawowe informacje typu:
-Id_osoby
-Imię
-Nazwisko
-Miejsce zamieszkania
-Rok urodzenia

LUDZIE_FILMU będą zawierały
-Id_osoby też to samo co w encji OSOBY ?
-Rola(tutaj np. aktor, reżyser, scenarzysta, producent)

Potem połączyłbym LUDZIE_FILMU z encją OSOBY w ten sposób że LUDZIE_FILMU by dziedziczyli od encji OSOBY czy niekoniecznie?
I wtedy LUDZIE_FILMU mieliby być połączeni z encją NAGRODY ?
mmmmmmm
LUDZIE_FILMU będą zawierały
-Id_osoby
-Rola(tutaj np. aktor, reżyser, scenarzysta, producent)
-id_filmu

w nagrody takie same informacje, ale id_filmu moze byc NULL, bo np. moze dostac za calokształt.
syriusz19
Ok, to zrobiłem w ten sposób, czy teraz jest ok?

A co z tym połączeniem LUDZIE_FILMU i OSOBY, czy to ma być na zasadzie dziedziczenia czy normalne zwykłe połączenie(wydaje mi się że bez dziedziczenia ale chcę się upewnić)?

A jak z pozostałymi encjami?

I czy warto tworzyć dodatkowo encje RANKING, która by sortowała np. filmy, i ludzi filmu pod względem np. oceny?
Schemat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.