Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [hMailServer] brak komunikacji
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
adi456
Witam, walcze z hmailserver wszystko wydaje mi się że jest dobrze skonfigurowane, przeczytałem mnóstwo opisów konfiguracji, lokalnie poczta śmiga, ale nie chce wysyłać i odbierać z zewnątrz.

niewiadome które mogą stanowić problem, proszę o porade.
- Czy wystarczy domene przekierować w następujący sposób: rekord MX mail.domena.pl, rekord A mail moje ip, czy trzeba przekierowywać DNSY? ponieważ i w OVH i MasterNET nie ma możliwości przekierowania DNSów
- Podobno usługodawcy internetu blokują port 25 (zarządca budynku ma dziś dopytać czy jest zablokowany) ale ustawiłem poprawnie smtp ssl na porcie 4665 więc powinno przez niego pobierać poczte i port 25 nie ma znaczenia?
mar1aczi
Dla danej domeny, która ma korzystać z tego serwera poczty, rekord MX powinieneś ustawić na nazwę tego serwera. To tyle "dla świata". Sam serwer pocztowy powinien zaś wiedzieć jakie domeny i użytkowników obsługuje i że ma "rozmawiać ze światem o poczcie*".

*rozmawiać ze światem o poczcie - jest skonfigurowany do wysyłania/odbierania poczty ze świata
adi456
co znaczy "nazwę tego serwera" chodzi o nazwe domeny na którą jest ustawiony hmailserwer ? czyli jak teraz mam wpisane w MX mail.domena.pl to zmienić na domena.pl?
Pyton_000
Pokaż jakieś linki na podst. których dokonywałeś konfiguracji tego cuda.
mar1aczi
Cytat(adi456 @ 13.05.2014, 12:25:07 ) *
co znaczy "nazwę tego serwera" chodzi o nazwe domeny na którą jest ustawiony hmailserwer ? czyli jak teraz mam wpisane w MX mail.domena.pl to zmienić na domena.pl?

Masz w jakiejś strefie powiązane IP tej maszyny z nazwą, np. jak piszesz mail.domena.pl. Jeśli teraz ten serwer ma obsługiwać pocztę dla innej domeny, np. domena2.pl to w jej konfiguracji (strefy w DNS) rekord MX ustawiasz na mail.domena.pl.
adi456
ustawiłem według tego
http://programowanie.opole.pl/archives/695

tu jest podobnie
http://www.hmailserver.com/documentation/l...c_configuration

ssl ustawiłem według tego opisu
http://www.hmailserver.com/documentation/l...sslcertificates

potem już tylko kombinowałem z portami SMTP Relayer np:

Remote host name domena.pl
port 25

port 587

port 465
USE SSL

i cały czas nie działa, inni użytkownicy podobno nie mają problemów
Pyton_000
A przeglądałeś Troubleshooting tips na stronie serwera w Dokumentacji ?
adi456
Cytat(mar1aczi @ 13.05.2014, 12:53:32 ) *
Masz w jakiejś strefie powiązane IP tej maszyny z nazwą, np. jak piszesz mail.domena.pl. Jeśli teraz ten serwer ma obsługiwać pocztę dla innej domeny, np. domena2.pl to w jej konfiguracji (strefy w DNS) rekord MX ustawiasz na mail.domena.pl.

tzn mam wykupioną domene załóżmy domena.pl MX ustawiłem na mail.domena.pl po czym wstawiłem rekord A mail z moim adresem IP

poczta wysyłana np z domeny test@domena.pl ma być obsługiwana przez hmail bez dodatkowych domen
mar1aczi
Rekord A mail.domena.pl ma wskazywać na adres IP maszyny, gdzie masz serwer hmail.
adi456
Cytat(Pyton_000 @ 13.05.2014, 13:10:29 ) *
A przeglądałeś Troubleshooting tips na stronie serwera w Dokumentacji ?

tak,
Blocked TCP/IP ports - odblokowane
Port 25 not used - próbowałem przestawić wszystko na port 578 i nic sie nie zmianiło
Router / firewall not set up - odblokowane 25, 110, 578, 995, 465
Incorrect multihoming settings - chyba to przeoczyłem, może tu jest problem, gdzie mam wpisać moje ip? wszędzie pyta o nazwe domeny? może w advanced->TCP/IP ports domyślnie sa tam 0.0.0.0 powpisywane
Incorrect IP ranges - tu nic nie zmianiałem domyślnie jest LOWER IP 0.0.0.0 UPPER IP 255.255.255.255
DNS errors - test intodns.com

MX Info MX Records Your MX records that were reported by your nameservers are:

10 mail.domena.pl 83.15.xxx.xx

[These are all the MX records that I found. If there are some non common MX records at your nameservers you should see them below. ]
Pass Different MX records at nameservers Good. Looks like all your nameservers have the same set of MX records. This tests to see if there are any MX records not reported by all your nameservers and also MX records that have the same hostname but different IPs
Pass MX name validity Good. I did not detect any invalid hostnames for your MX records.
Pass MX IPs are public OK. All of your MX records appear to use public IPs.
Pass MX CNAME Check OK. No problems here.
Pass MX A request returns CNAME OK. No CNAMEs returned for A records lookups.
Pass MX is not IP OK. All of your MX records are host names.
Info Number of MX records OK. Looks like you only have one MX record at your nameservers. You should be careful about what you are doing since you have a single point of failure that can lead to mail being lost if the server is down for a long time.
Pass Mismatched MX A OK. I did not detect differing IPs for your MX records.
Pass Duplicate MX A records OK. I have not found duplicate IP(s) for your MX records. This is a good thing.
Pass Reverse MX A records (PTR) Your reverse (PTR) record:
36.130.15.83.in-addr.arpa -> ekw36.internetdsl.tpnet.pl
You have reverse (PTR) records for all your IPs, that is a good thing.

Cytat(mar1aczi @ 13.05.2014, 13:20:32 ) *
Rekord A mail.domena.pl ma wskazywać na adres IP maszyny, gdzie masz serwer hmail.

tak właśnie jest ustawione

treść loga sie nie zmieści

taki błąd wyskakuje przy wysyłaniu

Błąd: nie można połączyć się z domena.pl na porcie 587, ponieważ oznaczałoby to podłączenie do siebie.
mar1aczi
Kod
36.130.15.83.in-addr.arpa -> ekw36.internetdsl.tpnet.pl

To może być przyczyna, w zależności gdzie wysyłasz pocztę.
Port zamiast 25 powinien być 587.
Po wpisaniu komendy, w shellu
Kod
netstat -tan

widzisz procesy nasłuchujące na 0.0.0.0 lub publicznym IP dla portów obsługi poczty?
Co pojawia się w logach poczty po wysłaniu wiadomości? Nie dostajesz jakiejś zwrotki?
adi456
Zwrotka: Błąd: nie można połączyć się z domena.pl na porcie 587, ponieważ oznaczałoby to podłączenie do siebie.

netstat -tan
tak widze 0.0.0.0:587 nasłuchiwanie, zewnątrznego adresu brak

SMTP Relayer pola zostawiłem puste i maile wychodzą w świat ale nadal nie chcą przychodzić, czekam na info od admina budynku odnośnie portu 25 jak sie nie uda odblokować to lipa z tego bedzie.
mar1aczi
Wyślij wiadomość z innego adresu na adres w tej domenie. Zobaczysz ew. co będzie na zwrotce jak wiadomość nie dotrze.
Patrzyłeś co pokazuje się w logach?
adi456
Dziękuje wszystkim za pomoc, problem rozwiązany, pobrałem najnowszą wersje hmailserwer, zainstalowałem na innym kompie ustawiłem tak samo jak poprzednio i śmiga elegancko. Jeszcze raz dziekuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.