Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dysk w chmurze
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
qbas-s
Czy istnieje możliwość podłączenia dysku w taki sposób aby działał w chmurze i jednocześnie świadczył takie usługi jak np vps? chciałbym na taki dysk wrzucić crm i aby był oczywiści dostępny w chmurze

czy takie coś udałoby się zrobić np na tym
http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd-my-cl...4320448644.html
nrm
jak ten dysk ma być... "chmurą"?!? Jeżeli pytasz czy da się aby w domowych warunkach podłączyć taki zew. storage, który robi za serwer czegoś to tak, są takie gotowce.
qbas-s
Cytat(nrm @ 23.06.2014, 13:25:30 ) *
Jeżeli pytasz czy da się aby w domowych warunkach podłączyć taki zew. storage, który robi za serwer czegoś to tak, są takie gotowce.

o takie coś właśnie mi chodzi. Czyli podpinam w biurze taki storage wrzucam sobie tam system operacyjne, konfiguruję dokładnie tak jak vpsa i skrypt np crm i za pośrednictwem chmury mam do niego dostęp. Możesz podać namiary - może być link allegro - na takiego gotowca?
by_ikar
Z tą chmurą to trochę nadużycie.. Bo to tak na prawdę nic innego jak apache + php + mysql. I na tym możesz sobie postawić owncloud który będzie działać podobnie do dropboxa (podobnie, a nie identycznie). Jest to tak zwany NAS - serwer multimediów, gdzie można doinstalować jakieś swoje moduły, lub przeinstalować cały system (np freeNAS jest bardzo fajny). A szukaj w tej kategorii: http://allegro.pl/dyski-i-napedy-dyski-i-o...-sieciowe-77938 patrz czy w specyfikacji nie ma serwera http + php + mysql.

Tyle że według mnie, to powinieneś poszukać sobie jakiejś małej płyty, do tego jakiś tani procek + pamięć (1-2gb byłoby wystarczające na twoje potrzeby), do tego jakiś niewielki dysk, stawiasz na tym debiana, apache+php+mysql, jak potrzebujesz to dorzucasz tam sobie owncloud i tego swojego crm'a. Nie ma sensu kupować według mnie czegoś "specjalnego" bo reklamują to jako "chmura".
nrm
jw. nie wiem o co Ci chodzi z ta "chmurą" bo tutaj żadnej chmury nie ma wink.gif

Możesz:

a. wykorzystać kompa z dyskami aby robił za taki serwer
b. albo kupić taki "samowystarczalny-zintegrowany" który oprócz dysków ma już system i potrafi samodzielnie działać w sieci (np. popatrz na QNAP )

To w zasadzie sie nie różni oprócz tego, że ta druga opcja jest już skonfigurowana i gotowa oraz często to są małe pudełka, które można gdzieś fajnie upchnąć i mają przez to przewagę nad towerami. Ale poza tym to wsio jedno.

vokiel
Poza wielkością, główna różnica pomiędzy gotowym NAS'em a własnym składakiem to wydajność i bezpieczeństwo danych.

Bezpieczeństwo
Tańsze rozwiązania mają tylko jeden slot na dysk, nie zrobisz RAID'a. Jeśli to ma być na firmowe projekty, to albo synchronizacja na jakiś zewnętrzny serwer - wtedy pytanie po co w ogóle ten NAS? Ewentualnie backup na dysk podłączony po USB - trochę to słabe. Niestety za rozwiązania z minimum 2xHDD trzeba zapłacić sporo więcej.

Wydajność
Gotowiec to wydatek od 1-1,5 do 2k pln (512 MB RAM, 1,3GHz proc, Gbit LAN, 2xHDD), za tą samą cenę można sobie złożyć własny dużo wydajniejszy zestaw.
Przykład mojego domowego serwera/NASa:
  • Cooler Master obudowa komputerowa Elite 130 Water Cooli, Mini ITX
  • Intel Core i3-4130, Dual Core, 3.40
  • Be Quiet! Pure Power L8 300W 80PLUS Bronze BN220
  • ASRock Z87E-ITX LGA1150 MITX : HDMI+DP+DVI+SND+GLAN+U3+SATA3 IN ( Z87E-ITX )
  • 2xWD Red 1 TB
  • 2x8GB G Skill Intl F3-1600C7-8GTX

Całość wyniosła ok 2k.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.