Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: randomowe problemy z php
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
nmts
Od jakiegoś czasu, a stało się to nagle co jakiś czas dochodzi do sytuacji w której odpalanie najprostszego pliku PHP powoduje timeout,
tymczasem zwykłe pliki txt są w tym czasie poprawnie przesyłane. Wygląda jakby działo się to zupełnie randomowo, a statystyki wyglądają jak ser szwajcarski: http://prntscr.com/83p2ep
Pomaga restart serwera.

W tym czasie "blackoutu" logi zapełniają się takimi linijkami:

nginx.error.log:
2015/08/12 08:25:14 [error] 3132#0: *65062 upstream prematurely closed connection while reading response header from upstream, client: 72.46.140.106, server: domain, request: "GET / HTTP/1.1", upstream: "http://127.0.0.1:81/", host: "domain"

apache.access.log:
184.75.210.90 - - [12/Aug/2015:07:25:01 +0000] "GET / HTTP/1.0" 503 299

Ktoś ma pomysł co może być przyczyną i dlaczego nagle taki problem zaczął wynikać?
Pyton_000
najprostszego czyli hello world?
nmts
Cytat(Pyton_000 @ 12.08.2015, 11:35:59 ) *
najprostszego czyli hello world?

Z tego co zauważyłem problem dotyczył nawet pustego pliku z rozszerzeniem .php bez <?php ?>
KsaR
Cytat(nmts @ 12.08.2015, 12:22:09 ) *
Z tego co zauważyłem problem dotyczył nawet pustego pliku z rozszerzeniem .php bez <?php ?>

Hmmm, zgaduje.

Skoro problem pojawił się nagle,
Przy plikach statycznych działa normalnie.

To coś czasem ci pamięci nie zabrało ? (ram / dysku)?
freemp3
Z jakiego korzystasz systemu?

Nginx do wykonywania kodu php wykorzystuje coś w stylu wirtualnych serwerów proxy działających na portach 9000 i wyżej. Jeśli masz taki komunikat to oznacza, że nginx, nie może się połączyć z proxy o danym porcie. Jeśli żaden nie odpowie to skutkiem jest długie ładowanie strony i timeout. Dotyczy to nawet pustego pliku php, gdyż i on musi być załadowany przez ten wirtualny serwer.

U mnie pojawił się ostatnio taki sam problem, ale niestety nie znalazłem jego rozwiązania. Jako jego obejście można utworzyć więcej takich serwerów, któryś na pewno zaskoczy i kod php zostanie wykonany.
nmts
Cytat(freemp3 @ 12.08.2015, 13:11:37 ) *
Z jakiego korzystasz systemu?

Nginx do wykonywania kodu php wykorzystuje coś w stylu wirtualnych serwerów proxy działających na portach 9000 i wyżej. Jeśli masz taki komunikat to oznacza, że nginx, nie może się połączyć z proxy o danym porcie. Jeśli żaden nie odpowie to skutkiem jest długie ładowanie strony i timeout. Dotyczy to nawet pustego pliku php, gdyż i on musi być załadowany przez ten wirtualny serwer.

U mnie pojawił się ostatnio taki sam problem, ale niestety nie znalazłem jego rozwiązania. Jako jego obejście można utworzyć więcej takich serwerów, któryś na pewno zaskoczy i kod php zostanie wykonany.

Serwer korzysta z Ubuntu. Serwer skonfigurowany po przez ServerPilot.io (wysłałem im maile, ale niestety nie potrafią czytać ich ze zrozumieniem lub mają zbyt małą wiedzę). Ogólnie kojarzę, że w firmie mieliśmy podobny problem z serwerem klienta i na dobre problem rozwiązała zmiana/reinstalacja serwera. Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia pamięci, choć trudno jest mi to teraz sprawdzić oraz trafić na moment w których serwer łapie "zadyszkę". ;P

Ogólnie jak czegoś się więcej dowiem / znajdę więcej poszlak to dam znać.

---

Sprawdziłem zużycie pamięci w momencie gdy występuje problem: http://prntscr.com/84gvfo
Sprawdziłem też, że nie muszę restartować całego serwera, a wystarczy zrestartować php, do tego użyłem komendy service php5.6-fpm-sp restart.

---

Generalnie trochę olałem sprawę, ale doszła jeszcze jedna wskazówka. Padnięcia PHP są zawsze o tej samej godzinie 7:00. biggrin.gif Czasami codziennie, a czasami jest dniowa przerwa. Nie mam tam żadnych CRONów.
Dziwniej być nie może. tongue.gif
mar1aczi
Nie jest to czasem "magiczna" godzina, o której jest nagle dużo logowań do systemu/serwisu i jak wspomniał freemp3 zaczyna brakować zasobów na przetworzenie tego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.