Moja konfiguracja:
VPS: OVH SSD3 (2core, 8gb ram, 40gb ssd, debian7), Apache2, mysql, php5, memcache, mpm_prefork
Co na nim mam: Stronę korzystającą z PHP oraz JS, coś na wzór tej strony lub tej (obie działają na skryptach, które już testowałem, u mnie ładują się pół minuty, tutaj sekundę albo mniej)
Jaki jest problem: Load time, lub też po naszemu, czas ładowania, jest ogromny. Czasami, sporadycznie, wynosi on 3 Sekundy ale średnio jest on wyższy niż 10 a czasami dochodzi do 40-50s. Testowałem również inne skrypty i problem występuje na każdym, a sprawdziłem kilkanaście. Sprawdzany tutaj http://tools.pingdom.com/fpt
Skrypt korzysta z MongoDB i NodeJS, ale nawet gdy nie są jeszcze zainstalowane to i tak piekielnie "muli".
Czego już próbowałem:
instalacja memcache (tak, dodałem rozszerzenie do php.ini), rozszerzenie ramu dla PHP do 2gb, konfiguracja mpm_prefork, sprawdzanie różnych skryptów w celu przetestowania (ten sam problem), wyrzucenie wszystkich grafik ze skryptu
Czyli spędziłem 3 dni na testowaniu wszystkiego co znalazłem w google na ten temat, bez skutku

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pomysły, co z tym "fantem" zrobić, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i nie zawaham się odwdzięczyć stawiając piwko (czteropak!)

/edit
mam wrażenie, że skonfigurowanie KickAssCacheApc trochę pomogło, tak więc cała wina zamulania musi leżeć po stronie błędnie ustawionego cache'owania
/edit2
jednak kickass nie jest dobrym rozwiązaniem, bo przy każdym odświeżeniu strony wylogowuje mnie z niej