Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Provisioning - Puppet, Chef, inne?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Pyton_000
Właaaśnie...

Szukam ostatnio dość prostego sposobu na provisioning.

Z takich ogólnych to wiem że jest
- Puppet (architektura master, node), nawet fajny, nie za mocno skomplikowany
- Chef coś tam kiedyś widziałem...
- provy (nie jestem Python-owcem wink.gif )

Co polecacie z prostych narzędzi do Provisioningu, które nie wymagają serwer-node.

Chciałbym na laptopie odpalić skrypt który zainstaluje mi maszynkę. Oczywiście na zasadzie takiej jak np. Puppet czyli nie aplikuje 1000 tych samych zmian, tylko dokłada nowe sprawdzając poprzednie.

Ew. Czy i jak można użyć Puppet tylko na Agent Nodes pisząc moduły lokalnie. Tu napisałbym sobie jakiś prosty bash żeby łączył się z serwerem po ssh i odpalał odpowiednie komendy.
nrm
Ansible.
mar1aczi
CFEngine, Salt (strona saltstack)
Pyton_000
Jeszcze może jakieś propozycje?

Ansible z tego co widziałem jest płatnym rozwiązaniem chyba że się nie doszukałem, CFEngine tak samo.
Salt jakoś do mnie nie przemówił.

Potrzebuję w miarę lekkiego/prostego i OpenSource rozwiązania. Wiem wybrzydzam tongue.gif
Crozin
W pracy korzystam z Chefa, którego Ty byś mógłbyś wykorzystać sobie w modelu chef-solo. Nie powinno to być zbyt skomplikowane. Zresztą postawienie chef-servera również nie jest, ale wymaga to dodatkowej maszyny (nie wiem czy masz taką potrzebę).

+ dosyć dobra dokumentacja,
+ sporo gotowych paczek - przy czym docelowo w mojej opinii lepiej jest ostatecznie przygotowywać własne cookbooki co najwyżej podglądając te ogólnodostępne,
+/- ruby
+/- ponoć nieco wyższy próg wejścia w stosunku do np. takiego Ansible'a.
Pyton_000
Właśnie chodzi o to że wolę nie mieć serwera. Takowy mógłbym na laptopie postawić ale ze względów wiadomych to nie wyjdzie.

Co do wejścia, to Puppet wydaje mi się prostszy i też można chyba użyć go w solo wersji.
nrm
Kolego, #tylkoAnsible, nie ma co w ogóle tracić czasu na szukanie jakiś niszowych rozwiązań albo męczyć się z puppetami czy innymi.

ps. nie, nie jest płatny. Używam na co dzień.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.