witam.
Mam pytanie, ponieważ zastanawiam sie nad zakupem serwera w firmie, interesuje mnie przede wszystkim VPS. Moja wiedza pozwala na instalacje debiana i konfiguracje podstawowych danych np apache, z kursami rowniez poradze sobie z innymi rzeczami co sa mi potrzebne na strone, czy np vesta panel. Problem jest w tym, ze gdy zakupie vps (np. na digitalocean.com) to jak z kwestia bezpieczenstwa? Ja za to odpowiadam np w przypadku atakow ddos by sobie z tym poradzic? Lub innymi atakami. Moze jest taka oferta hostingu vps gdzies, gdzie oni sie zajmuja bezpieczenstwem, na poczatku mi instaluja jakis cpanel, git i inne moduly mi potrzebne, itd i zajmuja sie kwestia bezpieczenstwa?
I do tego jedna rzecz. Jak pogodzin serwer, na ktorym byly by zwykle strony internetowe, jaki panel zarzadzania typu plesk, isp, cpanel, direct admin oraz redmine crm? Bo on dziala na ruby, a serwisy beda głownie na php`ie.
Ogolne moje wymagania dotyczace serwera to:
apache
php
serwer pocztowy do tworzenia kont przez direct admin (lub podobne) i logowania na pocztę
imap
direct admin ( jakie os są dostępne by on mógł chodzić, bo rozumiem, że innego Państwo nie instalujecie, np. cpanelu lub vesta )
git
proftpd ( do zakładania kont ftp przez direct admin )
modul przepisywania linków, mod rewrite
curl
dostęp przez ssh
zip i unzip
phpmyadmin i mysql
ssl ( wspieranie domen ssl i ich podpięcie )
skonfigorowanie serwera pocztowe, by wysyłane wiadomości przez php imap nie trafiały do spamu ( często sprawdzam w http://www.mail-tester.com/ , oczywiście większość jest po stronie skryptu wysyłającego, ale kilka rzeczy jest po stronie serwera )
możliwość tworzenia kont www (tzn. by nie były wszystkie strony w jednym katalogu, tylko jako konta webowe, by nie było śmietniku na ftp`ie )
zwiększenie max_post_size , post_uplod, max_uploads itd do np. 10MB
kilka kont ssh (idealnie byśmy my mogli je tworzyć samemu)
php soap
image magick i gd
no i oczywiście redmine ( crm )