Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adresy URL na subdomenie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
djsalat
Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

Postanowiłem wykupić swój pierwszy serwer w życiu. Posiadam kilka projektów no i chciałem je podpiąć do osobnych subdomen.
Aby uzyskać zamierzony efekt dodałem do .htaccess

1. RewriteEngine On
  2. Options +FollowSymlinks
  3. RewriteBase /
  4.  
  5. RewriteCond %{HTTP_HOST} subdomena.domena.pl
  6. RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomena/
  7. RewriteRule ^(.*)$ subdomena/$1 [L]

Linków jakich używam w plikach w katalogu do którego odnosi się subdomena to
np:
ccs/style.css
js/jquery.js

itd...

Pojawił się problem bo aby na subdomenie to się wczytało to muszę wszystkie linki zmieniać względem katalogu głównego czyli powyższe muszę zmienić
na:
subdomena/ccs/style.css
sumdomena/js/jquery.js

itd...

Pytanie moje brzmi jak zrobić żeby nie zmieniać w każdym pliku zawierającym jakiś url tych linków aby pozostały takie jak są ?
Dodam że hosting mam w kei.pl
trueblue
http://www.w3schools.com/tags/tag_base.asp
djsalat
Nie bardzo chce mi działać ten base ponieważ jeżeli wchodzę do katalogu

www.domena.pl/subdomena/ to nie widzi nic.

dobra zrobiłem tak:

1. <base href="subdomena/" />

A czy istnieje mniej inwazyjna metoda żeby nie ingerować w kod strony tylko np zrobić to po stronie serwera ?

przy powyższym rozwiązaniu mam tak że wchodzę sobie na stronkę

subdomena.domena.pl

po kliknięciu w dowolne hiperłącze na stronie pojawia się i tak:

domena.pl/subdomena/strona_subdomeny.php

a chciałbym żeby to było cały czas:

subdomena.domena.pl/strona_subdomeny.php
trueblue
Nie wydaje Cie się, że Twój .htaccess wykonuje to, czego być może właśnie w tej chwili nie chcesz?
djsalat
Nie rozumiem o co Ci chodzi?

RewriteEngine On dyrektywa włączająca silnik przepisywania adresów.
Options +FollowSymlinks dowiązania symboliczne

RewriteBase / - dyrektywa określa ścieżkę bazową (adresu URL)

RewriteCond - dyrektywa określająca dodatkowe warunki wykonania RewriteRule.
RewriteCond testowana_zmienna wzorzec_dopasowania [flagi]
testowana_zmienna - moduł mod_rewrite umożliwia wykorzystywanie w warunkach zmiennych systemowych, nagłówków, ciasteczek, itp.
wzorzec_dopasowania - podobnie jak w przypadku RewriteRule jest to oparta o wyrażenia regularne maska dopasowania. Dodatkowo poza wyrażeniem regularnym są dodatkowe warianty:

RewriteRule ^(.*)$ subdomena/$1 [L] - to podstawowa dyrektywa mod_rewrite i definiuje dokładnie jeden wzorzec przepisywania.
RewriteRule wzorzec adres_docelowy [flagi]

wzorzec - czyli oparty o wyrażenia regularne zgodne z perlem (PCRE - Perl Compatible Regular Expression) wzorzec dopasowania URI-Path. Obrazowo mówiąc wzorcem objęcte jest to wszystko co jest po nazwie domeny (bez /) i nie zawiera argumentów query stringa.

adres_docelowy - adres na jaki ma zostać wzorzec zamieniony (adres lub ścieżka docelowa).

flagi - dodatkowa informacja dla Apache'a, informująca o sposobie wykonania przepisania lub opcjach/operacjach dodatkowych.
trueblue
Dzięki za info.

To co obecnie robisz w .htaccess to przekierowanie subdomeny na subdomenę z katalogiem o nazwie prefixu, skoro tego nie chcesz, to tego nie rób.

Masz utworzone subdomeny?
djsalat
Tak w panelu hostingu mam potworzone subdomeny.
trueblue
W takim razie skoro chcesz po kliknięciu na adres: http://subdomena.domena.pl/strona_subdomeny.php pozostać na tym adresie, to nie są Ci potrzebne reguły w .htaccess.
djsalat
dobra a pliki css i js jak sie do nich odwołać? jak zmienie base (na /subdomena/)to automatycznie wszystkie linki bedą się odwoływać i przenosić na stronę:
domena.pl/subdomena/jakiś_plik
nospor
No ale skoro wszystko masz na subdomenach i wyrzuciles juz te durne reguly z htaccess to i base ci niepotrzebne
djsalat
Dobra ale jestem pała...

Z panelu WebAs można zrobić przekierowanie od razu na katalog który tam się wskazuje...
Dlatego te htaccess są niepotrzebne i już je usunąłem a wszytko działa bez problemu.
Temat do usunięcia/zamknięcia smile.gif

dzięki za czas poświęcony smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.