Malinaa
18.02.2017, 12:37:17
Witam,
szukam pomocy przy frameworkach (ZendFramework czy Symfony).
Jakiś czas temu stworzyłem serwis, a teraz chciałbym opracować jego nową wersję z wykorzystaniem frameworka... nie wiem od czego zacząć?
Czy znajdę tu osobę, która może mi pomóc z frameworkiem, w jakiej cenie.
Proszę o kontakt.
P.S. for Admin. Nie wiem gdzie ten temat umieścić, aby znaleźć pomoc w temacie.
maly_swd
18.02.2017, 22:26:34
100zł/1h - netto /fvat
lukaskolista
19.02.2017, 17:45:23
@com Podałeś link do bardzo dobrego artykułu do którego chciałem się odnieść. Podobnie jak jest przestawione w tym artykule warto budować swoje aplikacji niezależnie od frameworka. Jest to związane z szerszą interpretacją Dependency Inversion, gdzie nie uzależniasz się od żadnego narzędzia ale każesz narzędziom dostosować się do swoich potrzeb poprzez odpowiednie interface'y oraz mosty, adaptery, fasady itp. które trzeba pod te narzędzia napisać. Osobiście ostatnio zastosowałem takie podejście w średniej rozmiarów aplikacji i jestem bardzo zadowolony z efektów. W każdej chwili bez zmiany samego "core" aplikacji jestem w stanie przenieść się z symfony na zenda lub z zenda na laravela czy jeszcze na inne narzędzie zupełnie nie ingerując w mój kod.
Jedyny minus (o ile można to tak nazwać) takiego rozwiązania to czas na nie poświęcony, jednak traktuję to jako inwestycję - przyjdzie moment w którym trzeba będzie pozmieniać coś, np. framework czy ORM i wtedy wszystko pójdzie szybko i gładko.
lukaskolista jestem tego samego zdania, stąd moja propozycja i cieszy mnie to, że coraz więcej osób zaczyna to dostrzegać
lukaskolista
20.02.2017, 09:35:17
@com Swoją drogą nie rozumiem czemu wszyscy tak nie robią - wynika to z Dependency Inversion, a przecież wszyscy SOLID znają i stosują.
kpt_lucek
21.02.2017, 13:14:02
@lukaskolista Pewnie dlatego, że przychodzi PM mówi - na wczoraj, bo klient to, bo klient tamto, do tego dodaj odpowiednio większy nakład pracy, słabe zarządzanie zespołem (w przypadku gdy devów jest więcej).
Nie wszyscy się tego trzymają, ale i nie wszyscy mają "to gdzieś".
czas, który trzeba nadłożyć jest tylko na samym początku, bo trzeba zbudować sama bazę wiedzy, ale dzięki współpracy z ekspertami, produkt staje się bardziej dopasowany do oczekiwań biznesu, a przez co mniej kosztowne są jego zmiany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.