Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dopasowanie wysokosci
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
hmmm
podobny temat zamiescilem juz na podforum html/xhtml, no ale odeslano mnie tutaj w celu poszukiwan, ktore jednak zakonczyly sie fiaskiem.

mam cos takiego:
ramka zewnetrzna, a w niej trzy poziome <div>: gora, srodek i dol.
gora i dol, maja okresolna, stala wysokosc, natomiast chcialbym, zeby srodek zawsze dopasowywal sie tak, by calosc stanowila 100%.
jak to zrobic?
cim
nie do końca rozumiem... sad.gif
ale skleciłem coś takiego - może pomoże

1. <table style="width: 300px; height: 400px;">
  2. <tr>
  3. <td style="width: 300px; height: 400px; background-color: red; vertical-align: top;">
  4.  
  5. <div style="height: 100px; background-color: gray;">gora</div>
  6. <div style="height: 100%; background-color: silver;">srodek</div>
  7. <div style="height: 100px; background-color: gray;">dol</div>
  8.  
  9. </td>
  10. </tr>
hmmm
@cim, no niestety. nie o to mi chodzilo, a poza tym - nie dziala nawet to, co chyba ty chciales osiagnac - nie widac dolu, co srodek go przykrywa.

mi chodzi o cos takiego:
  1. </head>
  2.  
  3. <div id="ramka">
  4.  
  5. <div id="gora">
  6. gora
  7. </div>
  8.  
  9. <div id="srodek">
  10. srodek
  11. </div>
  12.  
  13. <div id="dol">
  14. dol
  15. </div>
  16.  
  17. </div>
  18.  
  19. </body>
  20. </html>
prosze tylko nie zwracac uwagi na cos takiego, jak brak deklaracji, ale chcialem zobrazowac.

gora i dol maja okreslona wysokosc - iles tam px. natomiast srodek zawsze ma sie dopasowywac tak, zeby calosc stanowila 100% wysokosci, bez wzgledu na rozdzielczosc.

:D

piszac to wpadlem na pomysl - za pomoca js sprawdzam rozdzielczosc i zapisuje wysokosc w jakiejs zmiennej. potem przy pomocy np. php obliczam wysokosc srodka odejmujac od wysokosci wartosci gory i dolu.
w ten sposob zawsze bede mial 100% :]

co wy na to? dobry pomysl?
czekam na opinie i inne pomysly.
Yarecki
Na http://zeldman.com/ prawy panel (zielony) jest rozciagniety tak jak chcesz. Teraz tylko musisz sprawdzić jak to Zeldman osiągnął.

BTW. Może ustaw z-index'y i skożystaj z rozwiązania cim.
hmmm
tzn z rozwiazania @cim chyba nie moge skorzystac - tak mi sie wydaje, bo nawet ustawienie z-index nie da mi oczekiwanego efektu. bo tam jest przeciez czesc srodkowa z okreslona wysokoscia, wprawdzie w procentach, ale jezeli dam 100% a potem dla dolu utawie z-index, zeby bylo na wierzchu, to zakryje mi z kolei jakas czesc srodka :/
poza tym chce, zeby to moglo sie potam rozciagnac, jezeli w srodku bedzie wiecej tresci - tak, zeby mozna bylo przewijac.
nie chce miec dolu zawsze widocznego.
a do podanego przez ciebie linku zaraz spojrze, dzieki.

edit:
przyklad dobry, ale nie wiem, jak cos takiego osiagnac.
odnosnie mojego pomyslu - zly tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.