Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Width i padding.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
itsover
Mam problem.
Otóż napisałem już część kodu na strone, wszystko w Netscapie.
Jest tam tak, że gdy mamy okreslony width i dodamy do tego padding to wartość width rónież rośnie. Zmiejszyłem więc width tak aby uzyskać jego pożądaną wartość i ucieszony zabarałem sie za dalszą część pracy.
Coś mnie skłoniło, aby zobaczyć jak to wygląda pod IE. SZOK!! Jak widać tam długość wcale nie jest zwiększana poprzez dodanie paddingu, lecz zachowuje swoje właściwośći.
Więc jeśli możecie moi drodzy powiedzcie mi jak to, do cholery, zrobić, aby w obydwóch przeglądarkach DIVy cieszyły moje oko równą długością?
No i oczywiście z góry dzięki.
Volume
To jest niestety ten ból innej interpretacji styli w IE i reszcie świata..
Najlepiej jeśli jest to tekst to nie pisac go bezposrednio w znaczniku div tylko wstawic w akapit np.
Kod
<div style="width: 300px;"><p style="background: lime; padding-left: 50px; padding-right: 50px; margin: 0;">Jakis tekst Jakis tekst Jakis tekst Jakis tekst jakis inny tekst ble ble jkais takest i jakis takes ble ble ble</p></div>
Albo zamiast paddinga wtedy lepiej uzywac margin:....; zalezy co i jak. Jak cos ni idzie to daj jeszcze znac.
revyag
Jeżeli chcesz mieć padding z dwóch stron to w divie robisz drugiego diva i w nim ustawiasz padding. Tak jest o wiele prościej i nie trzeba kombinować.
Poza tym jeśli tworzysz stronę to optymalnym rozwiązaniem jest mieć włączone jednocześnie 3 przeglądarki (IE, Mozilla, Opera) i na bieżąco sprawdzać zmiany. Można uniknąć w ten sposób niepotrzebnej pracy, kiedy okaże się, że strona po skończeniu na jednej przeglądarce wygląda zupełnie inaczej niż na drugiej smile.gif
Volume
Właściwie czy to ma byc <div> czy <p> to zalezy od znaczenia tresci, jesli to ma byc tytul to <h1> - <h6>, jesli konkretna tresc strony to <p>, jeżlei menu cz jakis spis, lista to <ul>, jeśli coś tabelarycznego to <table> itd..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.