Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dlaczego div nie ma scrolla?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Laik99
Mam taki kod
  1. <table style="height:100%;...">
  2. <tr style="height:30px;...">
  3. <td> tresc komorki
  4. <td>tresc
  5. <td>tresc</tr>
  6. <tr style="height:*;... "><td colspan=3>
  7. <div style="height:100%;overflow:auto;display:block">
  8. dlugi div
  9. .
  10. .
  11. .
  12. </div>
  13. </tr>

W IE jest ok - div jest do konca strony i ma scrolla a gora tabelki sie nie rusza ale w FF dolna komorka jest taka jak tekst w divie (czyli za wysoka) nie miesci sie na ekranie i nie ma scrolla.
Gdzie jest blad?
Cysiaczek
Ahm. nie odpowiem ci na pytanie, ale dam ci przykład.

Zrobiłem opis obrazka w css za pomocą img.klasa i co? Explore wyświetla, a Firefox nie. Podpowiem, że zgodnie ze specyfikacją.

Ehh te wspaniałe kłótnie na temat wyższości jednej przeglądarki nad drugą...
Strus
Cytat("Laik99")
Gdzie jest blad?

Tu - height:100%
Cytat("Cysiaczek")
Zrobiłem opis obrazka w css za pomocą img.klasa i co? Explore wyświetla, a Firefox nie.

A co to jest? to możesz użyć z selektorem ID ale nie klasą.

Jeśli coś przejdzie przez validator to oznacza to tylko i wyłącznie, że jest to poprawne semantycznie.
Nie oznacza to natomiast że coś zadziała jeśli jest bez sensu napisane. winksmiley.jpg

[OT]
Cytat("Cysiaczek")
Ehh te wspaniałe kłótnie na temat wyższości jednej przeglądarki nad drugą...

Wyższość czegokolwiek nad IE jest dla mnie oczywista.
Prosty przykład: elinks (czeska tekstowa przeglądarka) obsługuje właściwy dla XHTMLa typ pliku application/xhtml+xml a Internet Explorera nie.
Parser IE traktuje XHTML tak samo jak HTML.
I to bezpieczeństow itp itd snitch.gif
[/OT]
xarr
Hehe... ale nie ma sie co dziwic. Kiedy "normalne" przegladarki rozwijaja sie, oferuja uzytkownikowi nowe mozliwosci, "ida z postepem" to ie od lat jedzie na tym samym poprawiajac bledy, ktorej czesci nie jest juz w stanie wyeliminowac w tej wersji.

Btw Strus: uzywasz elinksa? smile.gif
Laik99
Cytat
Tu - height:100%

Ale które 100% jest zle i ile ma byc? W tabeli jest 100% bo ma byc na cala strone a w divie jest 100% bo ma byc na cala wysokosc komorki.
Mozesz jasniej napisac?
Strus
Cytat("xarr")
Btw Strus: uzywasz elinksa?

No nie na codzień, tylko jak coś chcem sprawdzić, albo akurat kompiluje środowisko graficzne i mam tylko konsole. Ale w tedy z reguły używam links2 -g tongue.gif

Cytat("Laik99")
Mozesz jasniej napisac?

no problem jest z tym height, jest nie potrzebne.
Tu masz przyklad http://gentoo.strusio.net/index.php?gentoo=gpl na samym dole. Podglądnij style, tam jak zciaśnisz przeglądarke to zobaczysz, że włączają się skrole i na wysokość i na szerokość.
Cysiaczek
Hola. Firefox też nie jest zbyt sympatyczną przeglądarką. Mam z nim same problemy, a od kiedy pamiętam to robię strony oparte o specyfikację css i jakos tak suma sumarum, to ilość zonków w obu przeglądarkach wychodzi po równo. I mitem jest też szybkoć firefoxa. Ja tam żadnej różnicy nie widzę w jakości działania, poza tym, wkurza mnie pytanie się o każdą pierdołę tako jak hasło. Nawet wyłączenie opcji nie działa. Jak dla mnie, top jest tylko najazd na przyzwoitą przeglądarkę jaką jest IE.

Dla ewentualnych forumowiczów podejtzewających mnie i bycie szpiegiem MS: Wim jak ajest wyższość Uniksów nad MSshitem, ale nie doprowadzajmy tego do absurdu. Takie przykłady jakie podajecie dotyczą niewielkiej grupy zaawansowanych użytkowników. Reszta nawet nie zauważy różnicy.
papa
wassago
ta rozmowa w tym momencie powinna sie skonczyc.
OT
Bakus
Dlatego właśnie zamykam...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.