Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak się pozbyć odwołań poxy ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
julia
Witam.
Poprzedni mój wątek dotyczył rosnących logów, nikt nie umiał mi pomóc więc trochę porozgryzałam temat. Logi rosną na wskutek tego, że przez jakiś czas mój Krasnal udostępniał open proxy. Zamknęłam proxiaka, ale to nie zmieniło faktu, że serwisy, które odkryły i zaczęły wykorzystywać istnienie otwartego serwera używają go nadal. Właściwie, to owo używanie kończy się na odwołaniu, bo serwer milczy ale odwołań są setki w ciągu minuty, to obciąża mi łącze. Podejrzewam, że dopóki odwołujący się serwis nie otrzyma odpowiedzi błędnej, lub zdecydowanie odmownej tak długo będzie nękał mój adres. Myślę, że wyłączenie proxy wygasza zapytanie i reakcją na takie działanie jest oczekiwanie na ponowne pojawienie się usługi proxy (rozpoznane jako np. restart, lub chwilowa awaria łącza).
Proszę, pomóżcie mi znaleźć sposób na zniechęcenie upartych pasożytów. Każda wskazówka, sugestia lub opinia może okazać się pomocna lub wręcz nieoceniona, piszcie więc o tym, cokolwiek Wam przyjdzie na myśl w tej materii.
Wasza Julia
dr_bonzo
Np. Zablokuj na firewallu polaczenia przychodzace na port od proxy (8080?questionmark.gif) dla protokolu TCP.
julia
Niestety, zła wiadomość: Używam sprzętowego firewalla, mam otwarty tylko porty: 80, 110, 25 oraz 21 (dla wiadomych usług). Nieszczęsnemu proxy Krasnala wystarczał port 80 wspólnie z http (na pewno to był proxy, bo w katalogu "proxy" pojawiały się kolejne podfoldery z efektami pracy proxiaka).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.