Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logi
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
switch
Witam.
Czy jest na sali ktoś kto administruje serwerm? winksmiley.jpg Testuję obecnie jeden z serwerów, gdzie chciałem umiescić kilku klientów. Cały dowcip polega na tym, że serwer wyświetla pliki html a jak cokolwiek wgra się jako plik.php nawet jak jest to tylko tekst bez skryptów to wywala coś takiego:

Warning: Unknown(): open_basedir restriction in effect. File(/home/swistak/public_html/index.php) is not within the allowed path(s): (/home/hostings:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp) in Unknown on line 0

Warning: Unknown(/home/swistak/public_html/index.php): failed to open stream: Operation not permitted in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening '/home/swistak/public_html/index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in Unknown on line 0
-----------------------------
Admin szybko zareagował, ale cały dowcip polega na tym, że podane mu pliki wyświetlają po interwencji poprawnie a nowe już nie, o których nie wiedział i były wgrane później.

Serwer stoi na sysytemie FreeBSD
Nie ma błędu z mojej strony, gdyż nie działa nawet zwykły html jeżeli plik zdefiniujemy jako .php Sprawdzałem to pisząc zarówno pod WINDĄ jak i pod Linuksem na drugim kompie.

Oto wpis z logów błędów:
Unable to load dynamic library './/usr/local/lib/php/eaccelerator.so

Macie jakieś sugestie? Nie mam pojęcia jak dalej mam rozmawiać z adminem, bo chcę miec pewnośc, że w przyszłości tego typu problemów nie będzie.

Dziękuję za jakieś sugestie
tiraeth
Kod
Unable to load dynamic library './/usr/local/lib/php/eaccelerator.so

Znaczy, że brakuje biblioteki eaccelerator.so dla php smile.gif
crash
A ja w tym widzę, że ładuje tą bibliotekę z katalogu lokalnego zamiast chyba jak powinno być /usr/local/lib/php/. Może z winy zabezpieczeń?
switch
Sprawa połowicznie się rozwiązała, gdyż konto testowane było jako adres wpisywany jako ipserwera/~konto/ Admin twierdzi, ze własnie to sprawa zabezpieczeńo i po przypisaniu domeny do konta będzie OK. Może ma i rację. Zastanawia tylko fakt dlaczego dwa pliki o ,których wiedział po interwencji poprawnie się wyświetlają. Po zalogowaniu się na FTP widzę, że mają takie same prawa dostępu jak inne, które nie działają cool.gif Pewno coś kombinował przy tych dwóch, bo nie był pewny co się dzieje. Ano zobaczę co będzie dalej jak dla próby przypiszę domenę klienta. Dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.