Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SESJA
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
konrad44
Nie zakłada mi pliku sesji w tmp. Po standartowych wpisach session_start(); itd. nie tworzy się plik sesji.
Zresztą sprawdzałem już skrypty na innym serwerze i działają. Problem jest zapewne z konfiguracją samej sesji. Wydaje mi się że wszystko przejrzałem ale nie mogę natrafić na błąd. Może ktoś mi podpowie co powinienem sprawdzić.
Informacyjnie mam, Suse EPS9, Apach2, PHP4.3.4.
Czy może ktoś wie, w którym miejscu szukać problemu?
Pozdrawiam Konrad
mhs
zle ustawienie session.save_path w php.ini ?
konrad44
W php. ini mam ustawione na /tmp
Czy powinno być inaczej?
SongoQ
Jaki masz system? bo jesli windows to musisz podac pelna sciezke i utworzyc taki katalog.
konrad44
Serwer jest linuksowy Suse
Założyłem nowy katalog nadałem mu uprawnienia zmieniłem w pis w php.ini i teraz mi zakłada plik lecz nie wpisuje do niego danych (nie rejstruje zmiennej i jej wartości)
W przegladarce wyrzuca mi

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /srv/www/htdocs/ECB/password/TMPb0wufk0zz5.php:9) in /srv/www/htdocs/ECB/password/TMPb0wufk0zz5.php on line 10

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /srv/www/htdocs/ECB/password/TMPb0wufk0zz5.php:9) in /srv/www/htdocs/ECB/password/TMPb0wufk0zz5.php on line 10

skrypt testowy jest najprostszy
<?php
session_start();
sesion_register('tekst');
$tekst=1;
?>
Czy problem może tkwić w uprawnieniach do katalogu tmp?
tiraeth
Spróbuj dodać ob_start() (na początku) i ob_end_flush() (na końcu)...
konrad44
Teraz wyrzuca mi w przeglądarce
Parse error: parse error in /srv/www/htdocs/ECB/password/TMPbvl4ck112w.php on line 11

Linia 11 to: sesion_register('tekst');
i nie ma pliku sesji w katalogu tmp
SongoQ
Cytat
Czy problem może tkwić w uprawnieniach do katalogu tmp?

A php moze do tego katalogu zapisywac?
konrad44
Problem wyglada tak że pliki sesji sie tworzą a nie zapisują się do nich wartości.
Ccn
Ja mam Windows XP Pro apache 1.3.* i php 4.3.11 i folder sesji c:\usr\sesjephp i śmiga winksmiley.jpg

Ale kiedyś nie miałem ustawionego katalogu i O DZIWO SESJE DZIAŁAŁY exclamation.gif! Chyba zapisywały się do mojego Temp (c:\documents and settings\Ccn\Ustawienia lokalne\temp)
popo
moze sprobuj
  1. <?php
  2. $_SESSION['tekst']='WARTOSC';
  3. ?>

zamiast
  1. <?php
  2. sesion_register('tekst');
  3. ?>

btw tez posiadam suse 9 (instal z ftp) i jedyna rzecz ktora musialem w konfigu apacza zmienic to dodanie SSL, konfig apacza w suse jest rozbity na kilkanascie malych pliczkow co niekiedy utrudnia zlokalizowanie bledu radze przejrzec wszystkie pliczki w katalogu /etc/apache2/ i jego podkatalogach mozliwe ze w ktoryms z tych plikow masz overridniete ustawienia z httpd.conf
jesli to nie pomoze to looknij jeszcze na konfig php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.