Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: crontab
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Dex1987
czy jest mozliwosc uruchomenia skryptu php tak aby chodzil on calutki czas? Nie npco 1 sekunde czy 1 minute. jesli tak to prosze o podanie.

pozdrawiam, dex.
dr_bonzo
Cronem uruchamiasz skrypt RAZ a skrypt piszesz tak zeby sie nie wylaczal ( while( true ) ).
Dex1987
cos w tym jest, ale jak skryp bedzie moglsie wykonywac tylko np 30 sekund to to nie pomoze, nie wiem jak z cronem, wiec chce sprobowac.
FiDO
A co chcesz takiego dziwnego zrobic, ze to wymaga chodzenia skryptu przez caly czas ?
Dex1987
chodzi o polaczenie z serwerem gg jak zrobilem tak jak napisal @dr_bonzo todzialalo (u mnie na localu 120 sek, a na innym serwerze juz tylko 30) Niemusi to byc cron,chce tylko zeby skrypt nie zrywalpolaczenia z gg.
FiDO
Ciezka sprawa.. nie mozesz po prostu wysylac wiadomosci i sie rozlaczac?

Nie jestem pewien, ale wg mnie jesli odpalisz taki skrypt (np. z crona, bo z przegladarki to by user sie nie doczekal) to musialbys zapuscic jakas petle (jak podal dr_bonzo) i w niej co jakis czas sprawdzac czy polaczenie jeszcze istnieje Nie znam protokolu GG, byc moze nawet ma cos na wzor Keep-Alive'a, czyli specjalny rodzaj pakiety, ktory mozna wysylac co jakis czas tylko po to, zeby utrzymac polaczenie (polaczenia tcp tez maja swoj timeout, niezalezny od skryptow php). Dodatkowo jesli odpalisz skrypt z crona to problem timeoutu skryptu nie powinien istniec (wydaje mi sie, ze to dziala tylko gdy skrypt odpalany jest przez apacha, zeby zapobiec wiecznemu czekaniu usera, w przypadku odpalenia go jako skrypt systemowy nie powinno tego byc), ale w razie czego mozesz posluzyc sie funkcja set_time_limit" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
dr_bonzo
Wystarczy zajrzec do manuala (http://pl.php.net/manual/en/features.commandline.php) gdzie pisze ze max_execution_time jest ustawione domyslnie na ZERO (0).
Dex1987
dzieki zaraz bede czytal, to nie bedzie dla uzytkownika poprostu jak ja bede niedost to skrypt bedzie dost i zapisywal moje wiadomosci ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.