Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mambo ezPublish czy drupal
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
devint
przegladam te trzy systemy portalowe/cmsy i na pierwszy rzut oka widze same podobienstwa troche inaczej rozwiazane te same rzeczy, jesli miales wieksze doswiadczenie z tymi systemami podziel sie najmocniejszymi dla Ciebie zaletami lub wadami (to czego nie ma tu a jest w innym cmsie)

z gory dzieki za odpowiedzi
Ociu
Mambo jest systemem dla małych stron.
A Ez to potężny kombajn dla wielkich serwisów. Zazwyczaj potrzeba mocnego serwera pod ten system.
Drupala nie znam.
tiraeth
W Mambo szablony są na CSSie i to jest denerwujące... jak dla mnie to ten cms odpada.
LamaMASTER
Drupal wypadnie najlepiej, eZ to kit z uwagi na żerność serwera, o optymalizacji też trzeba myśleć podczas tworzenia CMSa. W Mambo system szablonów leży, bloków też. Nie polecam
palik
właśnie skrobnąłem spory tekst o drupalu więc może komuś pomoże w decyzji... dodatkowo kiedyś popełniłem conieco o drupalu i taksonomii

W ogóle to ten system jest mało popularny w polsce (znalazłem raptem kilka serwisów napędzanych niem) a imho niesłusznie bo to świetna, elastyczna i lekka jak na cms (400kB) platforma oferująca spore możliwości smile.gif ... może brak polskiego supportu jest temu winien?

pozdrawiam ... zastanawiam się też czy taki artykuł nadawałby się na tutejszy wortal? zależy mi na promocji drupala poniekąd smile.gif
Geo
Zgadzam się z przedmówcami. Przede wszystkim odradzam Mambo (Jomlę) - pomoczątkowo ten CMS wydaje się fajny, ale po dłuższej styczności odpada w starciu choćby z MD Pro czy php Fushion (który do małych serwisów jest moim zdaniem b. dobry).

eZ Publish to spory CMS (wagowo - 40 MB, pod względem funkcjonalności i zakresu projektu), dobry do dużych serwisów, dość trudny w administracji (jak pierwszy raz go zobaczyłem, chwyciłem się za głowę - zupełnie inne podejście niż znamy z CMS-ów nukowych czy Mambo).

P.S. Tak przy okazji - jaka Waszym zdaniem powinna być konfiguracja serwera, żeby eZ Publish (3.8) dobrze działał? Czy VPS wystaraczy, czy na dłuższą metę bez serwera dedykowanego się nie obejdzie? Dla serwisu odwiedzanego powiedzmy przez 1500 osób dziennie, z dużą ilością materiałów (zakładając, że w przyszłości znacznie wzrośnie oglądalność i poszerzy się content)?

Na temat Drupala się nie wypowiadam, bo nie miałem z nim zbyt wiele do czynienia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.