Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki cms pod duże strony?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
gofer
Witam, jak w temacie - jaki cms wybrać pod duże strony (powiedzmy kilkadziesiąt tysięcy artykułów + ruch na stronie 30-40k uników dziennie), oczywiście w grę wchodzi własna maszyna, dużo dobrego słyszałem o ez publish, który nie do końca mnie przekonuje - miałem problemy z dostosowaniem go, aby był w pełni seo friendly, minusem jest mała popularność, a co za tym idzie małe wsparcie na stronach polskich, czekam więc na opinie winksmiley.jpg
Fuzja
A może coś więcej o jego funkcjach ? Poza tym zawsze masz :
CMS MATRIX
OPENSOURCECMS
RAFpl
Cytat(gofer @ 2006-03-15 15:42:36)
Witam, jak w temacie - jaki cms wybrać pod duże strony (powiedzmy kilkadziesiąt tysięcy artykułów + ruch na stronie 30-40k uników dziennie), oczywiście w grę wchodzi własna maszyna, dużo dobrego słyszałem o ez publish, który nie do końca mnie przekonuje - miałem problemy z dostosowaniem go, aby był w pełni seo friendly, minusem jest mała popularność, a co za tym idzie małe wsparcie na stronach polskich, czekam więc na opinie winksmiley.jpg

Prawo RAF'a " Czym mniej osób używa danego CMS'a tym większe bezpieczeństwo przed pseudo-hakerami" ;].
Fuzja
Cytat
  Prawo RAF'a " Czym mniej osób używa danego CMS'a tym większe bezpieczeństwo przed pseudo-hakerami" ;]. 

Równie dobrze można powiedzieć - im więcej osób korzysta z danego cmsa tym więcej osób znajdując lukę powiadomi autorów cmsa ...
To działa w obie strony.
sf
Duze serwisy powinny miec dedykowane CMSy. Co do ezpubslish to ich dokumentacja ciagle sie rozwija ostatnimi czasami, ale do wielu rzeczy trzeba samemu dochodzic. Wazniejsza wada jak dla mnie sa problemy wydajnosciowe, ale jakos to na dedykowanym serwerze powinno chodzic...
gofer
@Fuzja - funkcje podstawowe, a więc wprowadzanie, edytowanie artykułów przez kilka osób z różnym poziomem uprawnień, nie chcę żadnych bajerów, bardziej chodzi mi o rozwiązanie, które ktoś przetestował i może podzielić się uwagami,

@sf rozwiń proszę myśl o dedykowanych cmsach, co do ez publish to chciałbym wiedzieć, czy to będzie dobrze chodzić, a nie czy powinno...
Fuzja
Według mnie najlepszy obecnie cms to EzPublish , ale jest dość trudny w obsłudze i wymaga porządnej maszyny .
Poza tym posiada wszystko co chcesz .
sf
Cytat(gofer @ 2006-03-15 22:31:40)
@sf rozwiń proszę myśl o dedykowanych cmsach, co do ez publish to chciałbym wiedzieć, czy to będzie dobrze chodzić, a nie czy powinno...

nie wiem czy bedzie chodzic, postawilismy duzy portal na ez publish i ciagle sa jakies problemy wydajnosciowe, z niewiadomych przyczyn ciagle cos muli, cache powlanczane wiec powinno jakos to chodzic, ale co pewien czas jest wielki bum i serwer zaczyna plakac z przeciazenia... ja ogolnie jestem przeciwnikiem ez publish, systemik ma fajne rozwiazania, ale ma kiepska dokumentacje, trudno tak naprawde dojsc co sie w nim dzieje

co do dedykowanych... poprostu zamawiasz jakis cms, piszesz sepcyfikacje, co ma w nim byc i ktos tworzy te rzeczy, ktore mu brakuja w jego systemie, ja ostatnio robie sporo drobnych zlecen za 500-1000 PLN, ale w przyszlosci blizszej badz dalszej jesli znajde wiecej czasu ( zmienie etat na wlasna dzialalnosc gospodarcza tongue.gif ) to takie systemy bede oferowal, zwlaszcza, ze komponenty sie juz tworza, tylko tutaj uwazalbym na niektore firmy... niby maja jakies takie systemy cms, ktore mozna dopasowac do wymagan klienta, maja jakies pudelka, cuda, ale ostatecznie to jest pisane z pare lat temu i wyglada to ogolnie koszmarnie tongue.gif
gofer
dzięki za odpowiedzi, może ktoś miał doświadczenie z innymi cmsami? na temat ez publish było już sporo wątków

@sf - właśnie o takiego posta mi chodziło, dokładnie o wdrożenie na dużą stronę i efekty (problemy) jakie są, co do ez publish to może postawienie bazy danych na innym serwerze trochę by go odciążyło?

a co do dedykowanych to jednak nie postawiłbym na takie rozwiązanie, nawet gdybym posiadał spory budżet, po prostu wychodzę z założenie, że lepiej przerabiać gotowe rozwiązania pod swoje potrzeby, do mnie przemawia spora liczba wdrożeń, no i chociaż mała społeczność
Diabl0
Może ktoś jeszcze coś wrzucić na ten temat? Także stoję przed problemem wyboru CMS'a dla klienta który przyszedł do mnie z mambo i na dedykowanym już się nie mieści (http://www.gazeta.ie/ ~60-70k wizyt - https://gazeta.ie/plesk-stat/webstat/).

Oglądając php.pl i parę innych serwisów zbudowanych na bazie ezpublish muszę przyznać że wygląda on zachęcająco, ale właśnie - jak to jest z wydajnością?

Generalnie szukam czegoś maksymalnie wydajnego z dobrym zarządzaniem treścią i funkcjonalnością zbliżoną do tej oferowanej obecnie przez gazeta.ie. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
javer
Witam,
przy bardzo dużych serwisach, gdzie w gre wchodzi mega ogladalność, na początku mnoży się serwery z bazami danych i te są replikowane, wiec za szybkość działania nie odpowiada już jednen serwer a farma
pzdr
Jacek
Diabl0
A ma ktoś może jakieś doświadczenia z drupalem? jak to się sprawuje przy bardziej rozbudowanych serwisach z dużą oglądalnością?
gofer
@ javer - to co napisałeś to ogólniki, nie o tym jest wątek, przecież nikt nie duplikuje baz z mambo... najpierw trzeba mieć solidnego cmsa (od tego chcę zacząć), a później myśleć nad takimi rzeczami jak zajdzie potrzeba
palik
Co do drupala - ostatnio ktoś mnie pytał o to przez maila - może to byłeś ty? w każdym razie odpowiedzi udzielałem tutaj oraz tutaj. Polecam szczególnie drugą stronkę, która jest obecnie jedynym aktywnym miejscem na temat tego cms w Polsce smile.gif

Pozdrawiam!
nasty
Znalazlem bardzo przyjazny i dobry cms o nazwie saurus,
http://saurus.info
podobno na nim jest zrobiona strona parlamentu, rzadu, policji itd.. estonji..
Sciagnalem darmowa wersje i jest calkiem calkem tylko szkoda ze nie open source (zendowany)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.