Rafiki
1.06.2006, 09:17:35
Czy funkcje z php4 np do mysql jak mysql_connect itd poprawnie funkcjonuja pod samym php5 ?
Ktos mi powiedzial iz po instalacji php5 i probie uruchoimienia skryptu ktory byl pisany pod php4 wywalalo mi error ze jakas tam funkcja jest nieprawidlowa, odpalajqc to na serverze tylkko z php4 wszystko hulalo
Bardzo sie zdziwilem bo z tego co slyszalem php4 jest kompatybilne z php5
nospor
1.06.2006, 09:21:37
no bo moze na serwerze co jest php5, nie jest zainstalowna obsluga mysql

Jakbys rzucil errorami to by bylo lepiej. A jesli chodzi o brak mysql, to bylo na forum multum razy jak to zrobic.
bigZbig
1.06.2006, 09:26:39
php5 nie jest w pelni kompatybilne wstecz z php4, ale z tego co wiem nie dotyczy to funkcji do obslugi mysqla.
dr_bonzo
1.06.2006, 10:39:36
Bo na php5 mozesz miec jedno z dwoch rozszerzen: mysql (stare) i mysqlI (nowe) (oba naraz bycmoze tez).
Po prostu musisz zainstalowac to stare rozszerzenie do mysql'a
Speedy
1.06.2006, 18:09:45
mi na serwerze z php5 normalnie funkcjonują aplikacje php4 i są w nich zawarte funkcje związane z obsługą mysql (np. mysql_pconnect()).
Rafiki
7.06.2006, 19:17:26
Bledami raczej nie zarzuce bo ja tego problemu niemialem tylko znajomy, wrecz sam sie dziwilem ze funkcje mysqla z 4 nie sa kompatybilne z 5 dlatego utworzylem ten temat.
A mysql byl napewno zainstalowany sam go instalowalem pod linuxem na tym pc to skrypt byl odpalany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.