Lkubisz
24.09.2006, 18:07:24
Jak rozdzielic pomiedzy 2 kompy internet za pomoca switcha? Kupilem switcha i wystepuje konflikt IP. Wiem co to znaczy

ale czy mozna jakos to zmienic by dzialalo?? Pomijam narazie kupno routera
dr_bonzo
24.09.2006, 19:11:12
1. konflikt IP -- pewnie ustawiles w obu komputerach to samo IP, lub jedno z nich jest uzywane przez innego uzytkownika twojej sieci
2. jesli ISP (dostawca netu) ci pozwala to wpinasz jego kabel w switcha i swoje 2 kompy tez i ustawiasz im odpowiednie IP
3. mozesz udostepniac internet przez jeden z komputerow (jesli ci ISP na to pozwala -- teoretycznie mozesz to zrobic, ale on sie zorientuje) -- podlaczasz jeden (zdwoma sieciowkami) do netu i drugi wpinasz w ta druga sieciowke
Lkubisz
24.09.2006, 19:18:20

No wlasnie dostawca raczej nie umozliwia rozdzielenie neta przez switcha. Internet dziala mi tylko na karcie sieciowej z podanym wczesniej dostawcy numerem MAC mojeje karty. Chcialem rozdzieli neta za pomoca switcha... Wiem ze mozna bezposreednio jednym kablem to uzyskac. Ale mnie interesuje wlsnie przez switcha... Moze jest jakies wyjscie inne by dzialalo na switchu? Neta podlaczam bezposrednio do switcha...
dr_bonzo
24.09.2006, 19:30:56
Jednym kablem od ISP mozesz podzielic net switchem - tak jak pisalem, kabel w switch, i do tego dwa komputery I ISP musi ci zaakceptowac DRUGA karte sieciowa, tak zebys mogl z dwoch na raz korzystac.
Lkubisz
24.09.2006, 20:13:14
A jesli nie dziala to co zrobic?
dr_bonzo
24.09.2006, 20:17:00
To masz problem.
Lkubisz
24.09.2006, 20:27:29
Cytat(dr_bonzo @ 24.09.2006, 21:17:00 )

To masz problem.
Qrde bystry jestes...

Pytalem powaznie... Ale niewazne...
Diwi
24.09.2006, 20:28:11
Poszukaj o zmienianiu adresu MAC dla karty i ustaw na drugim komputerze MAC adres taki jaki masz na pierwszej.
Pozdrawiam
dr_bonzo
24.09.2006, 20:58:00
Cytat
Qrde bystry jestes... Pytalem powaznie... Ale niewazne...
To Ty bardzo jasno opisales co ci nie dziala. Coz moglem na to odpowiedziec.
NuLL
25.09.2006, 08:29:20
Instrukcja jest prosta

-> Podlaczasz do jednego z kompow
-> Siec Ci sie pojawia na tym kompie
-> Robisz -> Uruchom.. -> ipconfig /all
-> Odczytujesz adres MAC tejze karty
-> Kupujesz router

-> Ustawiasz w routerze klonowanie adresu MAC wpisujac adres karty z kompa

-> Obu komputerom w LANie ustawiasz automatyczne uzyskania adresu IP badz przydzielasz na stale
-> Dziala
kszychu
25.09.2006, 08:35:10
Krótko, bo widzę, że trochę się tu zamotaliście: bez routera nie da się tego zrobić. Może to być router sprzętowy, może być programowy, ale router być musi.
acztery
25.09.2006, 13:45:11
kup drugą karte sieciową wkladasz ja do kompa gdzie masz juz neta. instalujesz itp polacz z drugiem kompem. Udostępnij polaczenie na komputerze gdzie jest podlaczony glowny kabel z siecia. tez tak chce zrobic ale nie mam kabla.

w sieci o tym duzo a nie potrzebny ci zaden routher...
Sabistik
25.09.2006, 19:21:53
Cytat(acztery @ 25.09.2006, 14:45:11 )

kup drugą karte sieciową wkladasz ja do kompa gdzie masz juz neta. instalujesz itp polacz z drugiem kompem. Udostępnij polaczenie na komputerze gdzie jest podlaczony glowny kabel z siecia. tez tak chce zrobic ale nie mam kabla.

w sieci o tym duzo a nie potrzebny ci zaden routher...
1. Po co piszesz cos co juz ktos napisal?
2. Bo to wcace nie bedzie router....
Pomysl zanim cos napiszesz...
Lkubisz
25.09.2006, 22:29:39
Cytat(NuLL @ 25.09.2006, 09:29:20 )

Instrukcja jest prosta

-> Kupujesz router

-> Obu komputerom w LANie ustawiasz automatyczne uzyskania adresu IP badz przydzielasz na stale
-> Dziala

Kupilem router NETGEARa. Jak to zrobic:
Cytat
Ustawiasz w routerze klonowanie adresu MAC wpisujac adres karty z kompa
Nie mam zielonego pojecia bo sam jestem w tym zielony

DZIALA!!!
thanks for all!
acztery
26.09.2006, 14:14:32
" 1. Po co piszesz cos co juz ktos napisal?
2. Bo to wcace nie bedzie router.... "
a gdzie ktos juz to napisał bo nie wiem router to nie to samo co karta siecowia?
dr_bonzo
26.09.2006, 14:53:47
acztery: CZYTAJ poprzednie posty, zazwyczaj tam sa WCZESNIEJSZE odpowiedzi (http://forum.php.pl/index.php?s=&showtopic=54205&view=findpost&p=295834 )
Gdzie ten router? Komputer rozdzielajacy internet (udosttepniajacy go) bedzie pelnil funkcje routera (nie bedzie to dodatkowy sprzet o nazwie: router)
acztery
26.09.2006, 15:55:01
spoko czyli cytuje " Kupujesz router " chodzi o router czy komputer ktory bedzie pelnil funkcje routera o to mi tylko chodzi ze jak juz pisac to dokladniej ale spoko nie czepiam
kszychu
26.09.2006, 15:57:36
Weź już skończ. Chyba wyjaśniono Ci, że routerem może też być program na komputerze, który dzieli łącze.
loonger
27.09.2006, 16:09:12
Cytat(NuLL @ 25.09.2006, 09:29:20 )

Instrukcja jest prosta

-> Kupujesz router

-> Dziala

czy ISP jest w stanie w jakis sposob wykryc taki proceder? bo u mnie w umowie jest, ze jesli sie dowie o czyms takim to 500zl kary :/
dr_bonzo
27.09.2006, 17:30:26
No pewnie ze jest w stanie -- chocby to ze bez dodatkowych ustawien, TTL bedziesz mial o 1 za male. Trzeba sie sporo orientowac w temacie zeby sie ukryc, jak sie nie znasz to zalecam ci nie probowac. Sam dziele lacze legalnie (u mnie akurat wolno rozdzielac routerem; w u innego dokupilem drugie lacze) mimo ze troche znam sie na tym.
Ile cie bedzie kosztowac podlaczenie drugiego kompa? Zazwyczaj sa to male kwoty w porownaniu do pierwszego kompa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.