Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpIDE vs PHPEclipse
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kodie
Witam,

do tej pory tworzyłem tylko i wyłącznie w PHPEclipse i zastanawiam się nad przesiadką na phpIDE. Który jest wygodniejszy? Jakie są wasze odczucia z pracy z jednym i drugim? Jakie są wady i zaletu obu?

Pozdrawiam
nospor
a co to ma do php? Przenosze. w dziale na ktory przenosze jest juz o tym sporo topicow - poszukaj
athabus
używałem/używam naprzemiennie obu pluginow i powiem tak - różnice są bardzo małe - w jednym edytorze masz drobiazg, którego nie ma w drugim i odwrotnie. Ogólna funkcjonalność obu pluginów jest naprawdę zbliżona i wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Ja osobiście obecnie jestem przy phpIde z 2 powodów:
- podpowiada parametry w funkcjach / metodach (phpEclipse robi to tylko przy metodach natywnych php, a przy definiowanych przez usera już nie)
- drugi powód jest błahy, ale jakoś dla mnie znaczący - phpIde znacznie lepiej radzi sobie z foldingiem - phpEclipse zdarza się że czasami coś się samo rozwinie itd.

Z kolei phpEclispe ma taki fajny feature, że po najechaniu na jedną zmienną podświetlają się wszystkie jej wystąpienia w pliku - łatwo w ten sposób wyszukać np. literówki w nazwach zmiennych, czy zobaczyć gdzie użyłeś danej zmiennej w kodzie.

Ale ogólnie tak jak mówię, są to drobne szczegóły - funkcjonalność jest na prawdę podobna.
dr_bonzo
Cytat
Z kolei phpEclispe ma taki fajny feature, że po najechaniu na jedną zmienną podświetlają się wszystkie jej wystąpienia w pliku

To chyba jest dostepne w nowszej wersji Eclipsa (3.1 czy 3.2) i nie wiem z ktorej phpIDE uzywa (jako all in one)
athabus
PhpIde używa eclipse 3.2 - szukałem tego ale nie mogę znaleźć więc myślałem że to phpEclipse. No to muszę jeszcze raz dokładnie przeszukać. Bardzo mi tej funkcji brakuje.
dr_bonzo
A czy phpIde ma w sobie pelnego eclipsa czy tylko okrojona wersje?
Bo mozna go zainstalowac jako plugin (zaraz sprawdze czy u mnie to podswietlanie dziala)

---
edit: nie mam takiej opcji, jest tylko dla javy
Version: 3.2.0
phpIDE: 0.2.2
DeyV
Jeśli już o tym mowa - ponawiam swoje pytanie.
Jak włączyć WordWrap w phpIDE? Bo brak zawijania wierszy naprawdę mocno drażni, tym bardziej że Eclipse samo w sobie tą funkcję od bardzo dawno ma.
athabus
Cytat(dr_bonzo @ 9.10.2006, 11:23:51 ) *
edit: nie mam takiej opcji, jest tylko dla javy
Version: 3.2.0
phpIDE: 0.2.2

A już narobiłeś mi nadziei smile.gif Ale skoro to funkcja Eclipse to pewnie zostanie uwzględniona w phpIde niedługo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.