Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SUN OS + problemy
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
RyPi
Witam

Umieściłem temat tutaj bo ten dział chyba najbardziej nadaje się na moje pytanie.

Ostatnio przyszło mi działać (php) na serwerze, który postawiony jest na SUN OS (jeśli do rozwiązania problemu będą potrzebne konkretniesze dane systemu to je wyciągne)
w czym problem otóż jeżeli znajduje się wyżej w strukturze katalogów od pliku, który chcę includować wydając komendę include('./costam.php') otrzymuję błąd o nieprawidłowej scieżce do pliku. Działa dopiero przy podaniu ścieżki bezwzględnej tj. np. include '/home/ktostam/www/costam.php '.

Reasumując nie jest rozumiane './' i nie wiem co jest tego przyczyną czy SUN OS tego nie akceptuje, a może to jakieś ustawienie apacha albo php?

Jeśli ktoś zna rozwiązanie problemu z góry dziękuję za odpowiedź smile.gif

P.S. jeśli ktoś miał okazje pracować na SUN OS i nie miał takich problemów to również proszę o info. Wszelkie wskazówki mile widziane smile.gif
adwol
SunOS to jeszcze jeden unix, więc nie powinno być na nim problemów z PHPem. Prędzej jest coś nie tak z konfiguracją. Zacytuj dokładnie jak wygląda błąd, bo nie wiem czy chodzi o problem z odnalezieniem pliku czy coś innego.
RyPi
Struktura :

test
|
+- poziom1
| |
| +-index.php
|
+- cos.php

index.php :
[php:1:09f5239d97]<?php
include './cos.php';
?>[/php:1:09f5239d97]

Rezultat oczywiście:
Kod
Warning: main(./cos.php) [function.main]: failed to create stream: No such file or directory in /tutaj adres/test/poziom1/index.php on line 2

Warning: main() [function.main]: Failed opening './cos.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /tutaj adres/test/poziom1/index.php on line 2

Jasne SunOS to jeszcze jeden unix i właśnie dlatego dziwi mnie i coraz bardziej irytuje ta sytuacja sad.gif
FiDO
[php:1:68d9802157]<?php
include 'cos.php';
?>[/php:1:68d9802157]
Tak nie dziala?
RyPi
Zauważ że index.php i cos.php znajdująsię na różnych poziomach.
FiDO
aaaa...
no to w takim razie:
[php:1:639082fa29]<?php
include '../cos.php';
?>[/php:1:639082fa29]

a Tobie sie zapewne pomylilo ../ (katalog nadrzedny) z ./ (kat. biezacy)
RyPi
Gdyby to było takie proste tego tematu wogóle by nie było smile.gif

Niestety ten sam błąd.
spenalzo
Ja miałem taki sam błąd na jakimś zagranicznym komercyjnym serwerze (ach, ci amerykanie sad.gif) i jedynym wyjściem było korzystanie ze ścieżek bezwględnych.
Ale co ciekawe, raz działało z /home/.../plik.php a raz z plik.php ....... cuda.
RyPi
No własnie cuda a ja je musze zrozumieć sad.gif A że nie jest to praca komercyjna to chęci zrozumienia cały czas maleją. Żaden gotowy bardziej rozbudowany skrypt mi już nie pójdzie przynajmniej takiego nie spotkałem. Żeby postawić zwykłe phpBB musiałem najpierw troche posiedzieć i pozamieniać wszystkie ścieżki na bezwzględne w kodach, a i tak co chwila okazuje się, że coś jeszcze pominołem :/ albo zamieniłem za dużo grafika się z adresu /home/.../plik.gif nie wyswietli smile.gif

Tak czy inaczej jezeli poprostu SunOS już tak ma to jakoś to przeżyje, ale jeśli to kwestia dogrania ustawień to sobie z adminem porozmawiam aaevil.gif
adwol
A masz możliwość strace'owanie tego skryptu? W sumie przy takiej strukturze jak podałeś powinno działać to co napisał już Fido:
[php:1:03d4ddcad6]<?php
include '../cos.php';
?>[/php:1:03d4ddcad6]
Z pewnością nie jest to cecha SunOS-a. Prędzej konfiguracji tego konkretnego serwera, a najprawdopodobniej błąd jednak leży po stronie skryptu.
RyPi
Niestety tak jak już napisałem include '../cos.php'; także nie działa sad.gif
Wina skryptu - raczej nie cały skrypt przedstawiłem już powyżej smile.gif . Dodam jeszcze, że jeżeli umieszcze w katalogu gdzie jest cos.php plik index.php z kodem:
[php:1:bd7feee46a]<?php
include './cos.php';
?>[/php:1:bd7feee46a]
zwaracany jest błąd jak wyżej. W tym przypadku include 'cos.php' oczywiście zadziała. Tak więc tak jak pisałem nierozumiane są konstrukcje ./ i ../

Cytat
A masz możliwość strace'owanie tego skryptu?

Hmm nie wiem. Co przez to rozumiesz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.