Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL] Problem z linkowaniem bazy mysql pod MSSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Jarod
Na jednym serwerze mam bazę MSSQL Express a na drugim Mysql. Potrzebuję podlinkować (na MSSQLu) bazę mysql. Czy ktoś z Was coś takiego robił?

Cytat
Connection string required is "Provider=MySqlProv;Data Source=DBName;Password=Password;User ID=UserName;Location=mysql1.quadrahosting.com.au"

Pomimo tego nie mogę podlinkować tej bazy. Nie wiem czy pozostałe opcje dobrze wybrałem, ale próbowałem już na kilkanaście sposobób. Jeśli ktoś z Was coś takiego robił to byłbym wdzięczny za wskazówki. Potrzebuję popisać triggery przerzucające dane z jednej bazy do drugiej.
vokiel
Probowałem kiedyś zrobic coś takiego. Ale nie do konca zadziałało. Udało mi się połączyć jeden serwer MSSQL z drugim, ale z MySQL coś było nie tak (chyba wtedy nie miałem ODBC 3.51). (ODBC 3.51)

Tu masz kilka art na ten temat:
Drugim wyjściem jest użycie jakiegoś programu, który to zrobi automatycznie co jakiś czas.
Jednak trigery będą na pewno lepsze.
Jeśli Ci się uda to daj znać winksmiley.jpg
Jarod
@vokiel:

Jeśli się nie uda to skorzystam z triggera i osobnej tabeli oraz z programu który będzie co 30 sekund aktualizował mysqla. Tylko to jest zawodny sposób.
Dzięki za linki - poczytam.

Dzisiaj trochę kombinowałem. Testowałem na MSSQL 2005 Express i na pełnej wcześniejszej wersji (bodajże 2000?).

W expressie nie jestem w stanie sprawdzić na poziomie konsoli zarządzania czy zlinkowało się poprawnie (chyba ograniczenie darmowej wersji).
Natomiast na wersji pełnej 2000 działy się dziwne rzeczy. Udało się podlinkować (klikając na linka można było zobaczyć nazwy tabel z bazy mysqla) ale na tym koniec. Trzeba było utworzyć na MSSQL bazę o takiej samej nazwie jak w Mysqlu. Ale nie dało się pobrać danych (konsola sql query). Utworzyłem jedną tabelę (na MSSQL, trochę zmienioną bo różnice w typach) ale nie można było pobrać żadnych danych. Denerwuje mnie to bo głupi access ładnie ściąga dane z mysqla..
vokiel
Tu jest jeszcze jakiś artykul
Migrating from Microsoft SQL Server and Access to MySQL
Był gdzieś jeszcze widziałem, o różnicach w typach zmiennych, ale coś go nie mogę znaleźć, gdzieś na stronach M$..
o mam tutaj:
Microsoft TechNet: Migrating MySQL to SQL Server 2000

W 2k jest Enterprise Manager, w 2005 expres chyba nie, ale znalazlem coś takiego:
SQL Server Express
Jeszcze nie sprawdzalem, nie sciagałem, bo nie mam czasu. Zobacz może będzie to coś przydatnego.
Jarod
@vokiel: dzięki za linki - przydadzą się. A expressa to mam bo na nim też sprawdzałem. Nie udało mi się podlinkować mysql do mssqla. Będę próbował jeszcze jutro. Wiem, że się da na 100%. Jak wpadniesz na jakiś pomysł to daj znać. Z oraclem nie było większego problemu..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.