Witam,

mam lokalnie utworzoną bazę danych (niestety nie mam do niej skryptów) i w niej ok. 10 tabel słownikowych. Dostałem dostęp do zdalnego pupitu, za pomocą którego mogę połączyć się z serwerem bazy danych (ale tylko przez MS SQL Server Management Studio).

Jest mi potrzebne narzędzie, które pozwoli mi szybko utworzyć skrypty wypełniające tabele słownikowe na serwerze klienta danymi z moich tabel.

Obecnie używam do tego prostego skrypu, który sobie napisałem (teraz możecie się pośmiać winksmiley.jpg ):
Kod
   USE Baza
   SELECT 'SET IDENTITY_INSERT [dbo].[' + NazwaTabeli + '] ON'
   UNION ALL
   SELECT 'INSERT INTO [dbo].[' + NazwaTabeli + '] (ParametryTabeli) VALUES (' CAST([Kolumna1] AS VARCHAR) + ',' + CAST([Kolumna2] AS VARCHAR) + ',' + ... + ')'
   FROM [Owner].[TabelaZrodlowa]

Wykonuję to lokalnie, następnie kopiuję wszystkie wyniki, wstawiam do nowego zapytania i wykonuję. Jednak jest to ciągle bardzo słabe rozwiązanie, ponieważ muszę ręcznie wstawiać parametry, co zajmuje mi sporo czasu (zwłaszcza, że moje słowniki nie zawsze są do końca słownikowe, tzn. kolumny są różne, a nie np: Id, Nazwa).

Czy ktoś zna jakieś fajne rozwiązanie tego problemu? Będę wdzięczny za odpowiedź, link do jakiegoś narzędzia, lub chociaż jakieś ulepszenie mojego beznadziejnego sposobu.

Pozdrawiam.