Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: budowa strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
piotras9000
Witam, właśnie jestem na etapie projektowania cms'a i szukam porady jak opisać poszczególne klasy css tak aby to się wszzystko trzymało kupy. Wcześniej robiłem już takie fajerwerki i jakoś się trzymało ale mała zmiana w generowanej treści i się waliło. No więc chciałbym aby schemat strony wyglądał tak:

A kod mniej więcej tak:

<div id="wraper">
<div class="wiersz">Coś tam 1</div>

<div class="wiersz">
<div class="komorka">
<div class="zawartosc">Coś tam 2</div>
</div>
</div>

<div class="wiersz">
<div class="komorka">
<div class="zawartosc">Coś tam 3</div>
</div>
</div>
</div>

I potrzebuję ich opisania tak aby się trzymało kupy w każdej przeglądarce. Chyba że ktoś ma inny pomysł albo wyjaśnicie mi jak to robi się profesjonalnie winksmiley.jpg Otórz każda zawartość to będzie jakiś komponent programu(okno logowania, arty, rankingi itd) i jego treść zostanie wstawiona właśnie w takiego diva w określonym miejscu.
pyro
Możesz zrobić układ stałej szerokości, lub określać szerokość w procentach, aby cały układ był dopasowywany do szerokości okna przeglądarki, zmien background-color divów i sam zobacz
piotras9000
Z tym że mi chodzi o coś takiego jak opisać te divy.

np czy wystarczy coś takiego żeby to się nie rozleciało:

.komorka{
float: left
width:100%
}

Idt...

aaaa i wolałbym bez stałych szerokości tylko bardziej dopasowane do zawartości.
pyro
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>div test</title>
  3. <style type="text/css">
  4. <!--
  5. #div1 {
  6. position:absolute;
  7. left:10%;
  8. top:3%;
  9. width:80%;
  10. height:10%;
  11. z-index:1;
  12. }
  13. -->
  14. </head>
  15.  
  16. <div id="div1"></div>
  17. </body>
  18. </html>

Powyżej masz przykład, żeby zrobić sobie to wszystko na układzie dopasowywanym do szerokości przeglądarki wystarczą proste obliczenia procentowe i można zrobić układ
piotras9000
Mniej więcej wiem o co w tym biega jednak chodzi oo coś takiego:

W IE jak wsadzam divy w diva i dodaje im float to wszystko ok. Wychodzą bloczki gdzie każdy ma swoje miejsce zgodnie z kolejnością w kodzie. Natomiast np w FF robi się kompletny bajzel i jeden div wchodzi na drugiego tak jakby FF malował je jak prostokąty w paint-cie o tym samym 1 wierzchołku.

Quest polega na tym aby opisać tak klase "komorka" aby można było ją wsadzić w wiersz i każda następna znajdowała się obok niej jedna za drugą jak komórki w tabeli
2 zadanie to zrobić to tak aby do "komorki" wsadzić następnego diva o klasie "zawartosc" tak aby się nie pojawił problem jaki opisywałem wcześniej czyli żeby bloczki na siebie nie właziły
pyro
piotras nie wiem jak wtedy to robiles ale to co ci podalem powinno być raczej tak jak opisałeś smile.gif, div w divie tak jak ma być
.radex
ehhhh. Najłatwiej by to było zrobić za pomocą display: table/table-row/table-cell; no ale wiadomo, IE.
Lk_hc
@piotras9000 Tzn. ty masz problem czy po prostu chcesz żebyśmy tego CSSa za ciebie napisali?
cbagov
Projektujesz CMS a stoisz na takim banale i na dodatek zarzucasz cos FF albo IE. Tak po prostu jest, ze trzeba kontrolowac pod roznymi. Radze wiecej pokombinowac niz pytac o tak proste rzeczy.
A skoro CMS to generowanie dynamiczne tresci, jak chcesz wtedy zapanowac nad ukladem przy takim podejsciu?

I ten rysuneczek, nie ograniczaj sie nim. Skoro div tworzysz w divie - zachodzi rekurencja - taka abstrakcyjna.
Pozwala to na taka konstrukcje CMS, ze bez problemu z ukladu [] otrzymujesz [ | | ] a potem [-| |-] itd. czyli zagniezdzasz w 1 div 2 divy, pozniej np w div gornym lub lewym, zagniezdzasz nastepne itd - to tyczy CMS, chociaz recznie tez nalezy dysponowac jakims schematem dzialania.
W sumie nawet i twoj schemat przywodzi to na mysl.
Lk_hc
Szkielet HTML
CODE
<html>
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="main.css" />
</head>

<body>

<div id="wrapper">

<div id="header"> header stuff </div>

<div id="upper">

<div class="ucell">
<div id="ucell_1">upper cell</div>
<div id="ucell_2">upper cell</div>
<div id="ucell_3">upper cell</div>
<div id="ucell_4">upper cell</div>
</div>

</div>

<div id="nether">

<div class="ncell">
<div id="ncell_1">nether cell</div>
<div id="ncell_2">nether cell</div>
<div id="ncell_3">nether cell</div>
</div>

</div>

</div>

</body>
</html>

Css:
CODE
* { padding: 0; margin: 0; }

body {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
margin: auto;
font-size: 13px;

text-align: center; /* for IE */

}

#wrapper
{
margin: 0 auto;
width: 1000px;
text-align: left;
}

#header
{
width: 100%;
background-color:#5599ff;
height: 250px;
margin-bottom:10px;
}

#upper
{
background-color:#6fff83;
height:280px;
margin-bottom:10px;

}

#ucell_1
{
float:left;
height:260px;
width:30%;
margin:10px;
border: 1px solid #969696;
}
#ucell_2
{
}
#ucell_3
{
width:20%;
}
#ucell_4
{
width:11%;
}

#nether
{
background-color:#df91ff;
height:500px;

}

#ncell_1
{

height:470px;
}
#ncell_2
{

width:40%;
}
#ncell_3
{

width:23%;
}

Ponieważ komórki mają różne szerokości to sporo kodu trzeba było powtórzyć ( i tak nie jest to wiele ) Poza tym IE ma problemy z obsługą wyrażenia #nether > ncell * .

Działanie: http://loko.rootnode.net/tmp/test_php.pl.html

Sprawdzone na IE 7, Opera 9.2 i FF 3.
[mów mi wujek]
piotras9000
No tak tylko tutaj wszystkie komórki są opisane oddzielnie a mi chodzi o stworzenie jednej klasy która obsłuży nieskończenie wiele takich komórek obok siebie, bo w pionie to dla mnie nie jest problem bo polega to tylko na wstawianiu kolejnego div'a i wtedy mam wiersz po wierszu ale jak chce do tego wstawić komórki które mają znajdować się jedna obok drugiej i to w nieskończonej ilości i wymiarach zależnych od zawartości?

Sorry za stwarzanie kłopotu ale po prostu ucze się głównie PHP a css jakoś u mnie leży :/ Żeby nie było że ja się pytam a nic nie kumam oto mój poprzedni projekt:
http://kim-jestem.ovh.org/ < Ten o którym mówiłem że jak troche przy nim pozmieniam to się wszystko sypie. Ale pracując nad nowym właśnie szukam skutecznej recepty na rozwiązanie takowego problemu.
pyro
Cytat(piotras9000 @ 31.07.2008, 18:51:09 ) *
No tak tylko tutaj wszystkie komórki są opisane oddzielnie a mi chodzi o stworzenie jednej klasy która obsłuży nieskończenie wiele takich komórek obok siebie, bo w pionie to dla mnie nie jest problem bo polega to tylko na wstawianiu kolejnego div'a i wtedy mam wiersz po wierszu ale jak chce do tego wstawić komórki które mają znajdować się jedna obok drugiej i to w nieskończonej ilości i wymiarach zależnych od zawartości?

Sorry za stwarzanie kłopotu ale po prostu ucze się głównie PHP a css jakoś u mnie leży :/ Żeby nie było że ja się pytam a nic nie kumam oto mój poprzedni projekt:
http://kim-jestem.ovh.org/ < Ten o którym mówiłem że jak troche przy nim pozmieniam to się wszystko sypie. Ale pracując nad nowym właśnie szukam skutecznej recepty na rozwiązanie takowego problemu.

Proszę, przeczytaj powyższe (w tym moje) rady, przed następnym postem ^^
piotras9000
No i doszedłem do problemu który mi się często powtarzał kiedy wstawiałem obrazki oto przykład:

http://www.plemiona-team.yoyo.pl/problem/index.php.htm

Troche już kombinowałem nad tym ale lipnie mi to szło i bardziej zaśmieciłem kod niż coś zrobiłem. Otórz dopóki w divie o klasie col jest tekst to wszystko jest ok, ale problem pojawia się kiedy wklejam obrazek który ma być po prawej lub lewej stronie od tekstu. Wtedy ucina tego diva i jakby tworzy nowego.

Może mi ktoś pomóc? Bo ciągle trafiam na podobny problem.
tiraeth
W atrybutach CSS kolejnego diva (po divie z obrazkiem) daj clear : both - powinno pomóc smile.gif
piotras9000
Nic.. :/ Problem zawsze się pojawia gdy w diva który ma ustawione opływanie(float) wstawie diva który również ma ustawione opływanie :/

Mniejsza o to. Jak się zrezygnuje z tła w formie obrazka to jakoś przejdzie ale mam kolejny problem smile.gif

Otórz jeżeli mam div'a który reprezentuje wiersz a w nim znajduje się kilka div'ów reprezentujących komórki. Komórki nie mają przypisanych szerokości(są zależne od zawartości) i mają ustawione float:left tak aby znajdowały się jedna obok drugiej.

Chciałbym aby niezależnie od ilości tych komórek zawsze znajdowały się w jednej lini ponieważ jak zauważyłem, kiedy nie ma podanych wymiarów komórki, to przyjmuje ona długość tekstu(aż do <br/>) mimo że są spacje między słowami. Wtedy pojawia się coś takiego że ostatnia komórka przeskakuje pod pozostałe kiedy kończy się miejsce, a chciałbym aby po prostu szerokość wszystkich się zmniejszyła tak aby wszystkie weszły w jednej lini w głównym wierszu.

Słyszałem o display:inline, ale czy to to? i jak to zstosować?

Oto przykład. Chodzi o te szare divy. Chce aby były w jednej lini.

http://www.plemiona-team.yoyo.pl/problem/index.php.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.