Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stan wstrzymania + przekaźnik 5V
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
erix
Zmajstrowałem sobie przedłużacz sterowany przekaźnikiem i mam jeden problem. O ile przy włączaniu/wyłączaniu PC sterowanie nim nie sprawia problemu (złodziejka na 5V i jazda), to zastanawiam się, jak go podpiąć, aby przejście w stan wstrzymania w WinXP również go wyłączyło...

Jakieś pomysły?
Cezar708
Nie jestem pewien czy Cię dobrze zrozumiałem, ale...

... ja na Twoim miejscu po prostu skonstruowałbym sobie przekaźnik, który podpiąłbym w miejsce kontrolki zasilania komputera (na płycie głównej).

Jeśli kontrolka jest zapalona to oznacza, że komputer jest włączony, co za tym idzie zasilacz będzie "włączony". Jeśli komputer się wyłączy kontrolka zasilania zgaśnie to i zasilacz "zgaśnie". Oczywiście wymagałoby to minimalnej elektroniki (a w zasadzie tylko dodatkowo tranzystor przed przekaźnikiem), ale to raczej nie problem.

Jeśli źle zrozumiałem Twój zamiar to uznajmy, że tego posta nie było winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Cezar708
erix
Wiesz, niegłupi pomysł, ale sęk w tym, że ta kontrolka pulsuje, a nie się wyłącza... Ze skonstruowaniem pająka by nie było problemu, kwestia schematu.
scanner
Założę się, że zasilacz komputera przy stanie wstrzymania nie daje na napięcia na wszystkich liniach - i tutaj szukałbym sygnału sterującego.
erix
Sprawdzałem 5V i 12V na moleksach - pełne napięcie, linii w ATX już nie mierzyłem. USB też daje pełne napięcie... ;/

Chciałbym jakoś uniknąć grzebania w linii zasilacza...
bim2
A napiecie na USB?

EDIT: No tak ;/ Tak jest jak się stronki nie odświeży.

A na diodzie napięcia nie sprawdzisz? U mnie całkowicie się wyłącza.
erix
Sęk w tym, że dioda się nie wyłącza, tylko pulsuje. Na innym komputerze jest to samo.
bim2
Napięcie na wiatraku od procesora?
erix
Nic z tego, wszystko jest tak samo...

Zauważyłem za to, że urządzenia, które posiadają zainstalowane w systemie sterowniki i wpięte do USB są wyłączane w stanie wstrzymania. Zastanawia mnie tylko, czy byłby sens wpiąć się pomiędzy port a urządzenie (mam podłączony czytnik kart na USB przez goldpiny do płyty)... Bo nie wiem, czy jest odcinane zasilanie, czy jest to realizowane programowo, choć mam pewne przeczucia, że może to być pierwsza opcja. Jeszcze pomierzę, ale żadnym pomysłem nie pogardzę. winksmiley.jpg

Jak coś, to płyta główna Gigabyte GA-K8NE.

edit: jednak zonk; zasilanie dla USB wyłączane jest programowo...
Zostaje jeszcze wpiąć się do kontrolki zasilania w czytniku, ale raz, trochę niepewne, dwa - strzelanie do muchy z armaty...

edit: zmiana w BIOS-ie suspend mode na S3 i wyłącza wszystko. winksmiley.jpg

Tylko teraz trzeba pilnować, aby omyłkowo listwy nie wyłączyć. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.