Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [.htaccess] - przekierowania
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Asmox
Mam stronę załóżmy o nazwie www.strona.pl. Chciałbym, aby plik .htaccess przekierowywał mi strony. Niestety mam z tym parę problemów.
Jak przekierować każdy wpisany link na stronę główną i jeśli ciąg za www.strona.pl można przyporządkować do folderów dać to do na przykład do www.strona.pl?p=(no i ten ciąg)
erix
Trochę zaplątałeś...

Cytat
Jak przekierować każdy wpisany link na stronę główną

Kod
RewriteBase /
RewriteRule (.*?) / [L]

Cytat
dać to do na przykład do www.strona.pl?p=(no i ten ciąg)

Kłaniają się podstawy mod_rewrite. Pogooglaj, pierwszy lepszy kurs przepisywania adresów coś takiego omawia.
Asmox
Znaczy to drugie już mam, ale jak zrobić to RewriteBase, jeśli pliki są w ścieżce //localhost/jakis_folder ?
Głównie mam problem z ukośnikami (kiedy postawić i w którą stronę). I jeszcze nie wiem dlaczego, ale flaga [L] jest ignorowana. Mam taki .htaccess:
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
# RewriteBase /

RewriteRule ^([a-z0-9]+)/([a-z0-9]+)$ $1/$2.html [L]
RewriteRule ^(.*)$ index.php?p=$1

I zawsze mi przekierowuje na index.php, mimo że dałem warunek, jeśli adres zawiera to i to, to przekieruj na folder z plikiem i dodaj .html. Dlaczego tak się dzieje ?
erix
Cytat
Znaczy to drugie już mam, ale jak zrobić to RewriteBase, jeśli pliki są w ścieżce //localhost/jakis_folder ?

Przeczytaj, co to jest RewriteBase, to wszystko będziesz wiedział.

Cytat
Głównie mam problem z ukośnikami (kiedy postawić i w którą stronę). I jeszcze nie wiem dlaczego, ale flaga [L] jest ignorowana. Mam taki .htaccess:

W URL zawsze używa się sleszy (góra w prawą stronę).

Cytat
Dlaczego tak się dzieje ?

Pokaż, jaki URL podstawiasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.