Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kompresja pom stronie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
northwest
Witam,
czy wykorzystywaliście kiedyś kompresję www po stronie serwera (chodzi o oszczędność transferu) ?
Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Northwest
erix
Wady? Odrobinę bardziej obciążony serwer. Zalety? Mniejsze zużycie transferu. Przecież to chyba oczywiste. winksmiley.jpg

Do poduszki: ob_gzhandler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo google@ mod_gzip.
northwest
a czym to się różni od tej kompresji po stronie apache??winksmiley.jpg
erix
To jest praktycznie to samo, tylko realizowane na różnych warstwach; Apache zbiera wszystko "do kupy" i kompresuje (mod_gzip), a w przypadku ob_gzhandler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, itp, to PHP trudni się skompresowaniem całej wyplutej treści.
northwest
a jak włączyć kompresję po stronie apache??winksmiley.jpg jak będę miał odpalową kompresję po stronie apache i po stronie PHP to coś się stanie??winksmiley.jpg
erix
A google zabrali? mod_gzip i masz oficjalną dokumentację.

Jeśli jednocześnie, to nic nie zyskasz - zmarnujesz tylko zasoby na powtórne kompresowanie skompresowanych już danych.
northwest
czy ta kompresja z php kompresuje też css/js itp czy tylko ta apachowa?
erix
Tylko Apache. Choć możesz również i przez PHP (wówczas przepuszczasz żądania do PHP przez mod_rewrite), ale to zawsze coś więcej do roboty dla serwera.

Ogólnie - mod_gzip będzie najlepszym wyjściem, jeśli tylko masz do niego dostęp.
northwest
mam dostęp - mam dedyka winksmiley.jpg a jak najłatwiej zainstalować ten moduł? jest jakiś prosty sposób (mam debiana 5)?
erix
Pewnie da się doinstalować z poziomu menedżera pakietów.

Zapraszam do dokumentacji modułu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.