Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja konta www na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
siemieng
witam serdecznie

Pisałem już w tej sprawie wcześniej, lecz chyba nie do końca wyjaśniłem o co mi chodzi, prosiłbym o powtórną pomoc. Od razu piszę, że mam tylko podstawową wiedzę w zakresie konfiguracji serwera na linuxie (debian), dlatego proszę o wytłumaczenie krok po kroku, a nawet o jakieś linki do opisu rozwiązania problemu. Dzięki temu będę wiedział, jaka konfiguracja serwera jest mi potrzeba, żebym mógł wytłumaczyć administratorowi serwera o co mi dokładnie chodzi.

Mam wykupione konto (hosting) na pewnym serwerze, oraz domenę zaparkowaną na nim. Serwer ma skonfigurowany DNS, posiadam dwa adresy. Po wejściu przez ftp na swoje konto, nie ma nic, pusty katalog, do którego prowadzi domena. Od razu piszę, że nie mam dostępu do żadnych paneli konfiguracyjnych dla konta na serwerze, wszystko robi ręcznie administrator.

Potrzebuję konfiguracji która pozwali na:

Umieszczenie swojej struktury katalogów (to oczywiście jest możliwe, tyle że trzeba by jakoś skonfigurować konto pod ten układ katalogów):

katalog główny/
----- www/
---------- application/
---------- library/
---------- config/
---------- temp/
---------- public/
--------------- index.php
--------------- podstrona1.php
--------------- podstrona2.php
--------------- podstronan.php
----- cms/
---------- application/
---------- library/
---------- config/
---------- temp/
---------- public/
--------------- index.php
--------------- podstrona1.php
--------------- podstrona2.php
--------------- podstronan.php

I teraz:
- domena zaparkowana na serwerze, powinna prowadzić do katalogu publicznego www, czyli www/public/ (obecnie prowadzi do katalogu głównego)
- plik index.php jak i inne strony powinny mieć możliwość komunikacji z katalogami wyższymi, czyli zastosowanie funkcji include() czy require() w pliku index.php pozwoli na dołączenie plików z katalogu konfiguracji (www/config/), czy biblitek (www/library/), czy nawet plików z katalogu głównego
- mieć dostęp do katalogu publicznego cms, np. przez adres: adresIP/cms/public/

Ogólnie jest to struktura w oparciu o którą posiadam zbudowaną stronę, pozwala na wyraźne oddzielenie cms od www jednocześnie uporządkowuje elementy budowy strony czy cms'a.

Obecnie po wpisaniu wywołaniu domeny ukazują mi się katalogi www i cms, a żeby wejść na stronę muszę wpisywać domena.pl/www/public/ sciana.gif

Chciałbym wiedzieć czy taka konfiguracja serwera jest możliwa i czy jest z tym dużo pracy?? Jeśli nie jest to problem, proszę o podanie krok po kroku o jakie elementy konfiguracji mam poprosić administratora, co ma być po kolei zrobione, ewentualnie jakieś linki do opisu jak to zrobić.

Z góry serdeczne dzięki, przepraszam za przydługawy post.
Snickers01
Po pierwsze nie dokonca rozumiem:
Cytat
Od razu piszę, że nie mam dostępu do żadnych paneli konfiguracyjnych dla konta na serwerze, wszystko robi ręcznie administrator.

Tzn masz dostep do konfiguracji tego serwera czy nie? Jesli niemasz dostepu do konfiguracji to zgłoś wykonanie tego adminowi.

Pliki ładujesz via ftp więc ze stworzeniem odpowiedniej struktóry katalogów nie widze problemów.
Cytat
Obecnie po wpisaniu wywołaniu domeny ukazują mi się katalogi www i cms, a żeby wejść na stronę muszę wpisywać domena.pl/www/public/

Za to odpowiadają virtual hosty w serwerze http. Niema z tym zbyt wiele roboty. Tutaj masz opis jak to zrobic http://www.baseciq.org/2002/01/01/apache-i-vhosty.
siemieng
Nie nie mam praw administratora na serwerze, serwer należy do "znajomego" który zarządza nim, serwer znajduje się w Niemczech, on uparcie twierdzi, że nie ma potrzeby zmiany podstawowej konfiguracji, która to wystarcza dla różnych stron utrzymywanych na tym serwerze, ja się z nim kontaktuję telefonicznie, podejrzewam po prostu, że albo mu się nie chce robić czego dla jednego konta, lub może sam nie wie do końca jak wykonać konfigurację inną niż typowa, dlatego chcę wiedzieć ile z tym problemu, i czy to trudne jest...
Snickers01
To nie jest zmiana "podstawowej konfiguracji", tylko zmiana punktu na ktory wskazuje vhost. Jesli vhost dla domena.pl jako documentroot ma wpsane path do twojego katalogu glownego, to, zby dostac sie do katalogu www, bedziesz musial w przegladarce wpisac "domena.pl/www". Jesli natomiast zmieniasz documentroot dla danego vhosta na path_do_katalogu_glownego/www to po wpisaniu w przegladarce domena.pl bedziesz odrazu w katalogu www. Niewiem czy wyjasnilem do dostatecznie jasno ale tak to z grubsza dziala;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.