Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery]Iterowanie względem kolumn w tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
S_Olewniczak
Jak za pomocą jQuery iterować kolejne komórki w jednej kolumnie, mając na starcie do dyspozycji obiekt nagłówka danej kolumny?
singles
Wyciągasz wszystkie <tr> z tabeli (dostaniesz się do niej korzystając z parent()), iterujesz po nich przez $.each(). Następnie dla każdego wiersza wyszukujesz pierwsze <td>.

Jak to zrobić? Dokumentacja jQuery, dział "selectors" bardzo pomoże. To jest kod na kilka linijek smile.gif

EDIT: teraz dokładnie doczytałem, że Tobie nie chodzi o pierwszą kolumnę. Tak więc sposób przedstawiony niżej jest prawidłowy. Mój błąd smile.gif
Crozin
Musisz określić który to jest TD w danym TR (ten którym dysponujesz). Możesz to zrobić poprzez dobranie się do parentNode (czyli TR) iterowanie po wszystkich jego childNodes i porównywaniu czy dany childNode jest równy elementowi, który posiadasz.

Gdy już znasz numer kolumny wystarczy iterować po wszystkich TR elementu TABLE (ref.parentNode.parentNode (ew. jeszcze jedno parentNode jeżeli posiadasz THEAD) i pobierać określony childNode

Zwrócić tylko uwagę na jedną rzecz... może występować colspan, który to wszystko nieco skomplikuje smile.gif
S_Olewniczak
A jak pobrać numer kolumny z obiektu nagłówka th?
Crozin
Pierwszy akapit mojego poprzedniego postu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.