Jak sprawdzić, jak google będzie "widział" zawartość animacji flash? Wpadła mi w ręce bowiem strona w całosci we flashu (bez źródeł) i chciał bym wiedzieć czy i jak google będzie widziało jej podstrony i zawartość.
Znacie na to jakiś sposób?
nexis
3.09.2009, 13:28:31
Google nie będzie czytało treści z flash'a. Jedyny sposób to umieszczenie odpowiednich znaczników w kodzie i ukrywanie ich za pomocą JS przy odpalaniu flasha.
neverever
3.09.2009, 13:52:41
A podobno od jakiegoś czasu google ma mozliwość (parsowania ) "czytania" plików flasha. Jak to więc jest?
Czyli jedyne rozsądne rozwiązanie, to np swfObject + alternatywny content?
To zależy od sposoby skompilowania kodu flash do formatu SWF, bo faktycznie istnieje możliwość podejrzenia czystego tekstu, ale nie mam niestety informacji o tym, czy Google z tego korzysta.
Tak czy inaczej zalecane jest przedstawiania alternatywnej treści, chociażby dla tych, co nie mają (bo nie mogą lub nie chcą) wtyczki flash w przeglądarce. Czyli tradycyjny układ strony + swfObject, to chyba najlepsze rozwiązanie.
erix
3.09.2009, 14:18:52
Cytat
bo faktycznie istnieje możliwość podejrzenia czystego tekstu, ale nie mam niestety informacji o tym, czy Google z tego korzysta
Gdzieś czytałem, że powoli zaczyna indeksować, ale nie dotyczy to zawartości wczytywanej z zewnątrz (czyli np. zewnętrzny movieclip, XML, etc).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.