Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Kompilowanie" aplikacji PHP.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
S_Olewniczak
Mam pewien pomysł i chcę Was zapytać o radę. Zastanawiam się nad stworzeniem aplikacji do generowania np. sklepów internetowych. Aplikacja miałaby działać w ten sposób: ustalam określone reguły, następnie uruchamiam "kompilację" i po chwili uzyskuję zoptymalizowany kod PHP gotowy do pracy. Przy każdej zmianie reguł musiał bym ponownie "skompilować" moją aplikację.

Co myślicie o tym pomyśle? Może lepszym rozwiązanie byłoby po prostu interpretowanie plików konfiguracyjnych, przy każdym wywołaniu określonej podstrony?
Moli
A co rozumiesz poprzez "ustalamy określone reguły" ?
kilab
Cytat(Moli @ 20.09.2009, 18:29:39 ) *
A co rozumiesz poprzez "ustalamy określone reguły" ?

Wydaje mi się, że chodzi o funkcje, jakie miały by się znaleźć w aplikacji.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Cię, ale chodzi o coś w stylu instalatorów skryptów, jak np. phpbb na fora.pl? Jeśli tak, to wydaje mi się, że drugi sposób jest jednak lepszy smile.gif

.radex
czemu nie, takie narzędzie z pewnością znacznie ułatwiłoby tworzenie paczki z gotowym produktem. Tylko czy masz odpowiednie umiejętności, żeby taką aplikację napisać (mówię o "normalnej" aplikacji okienkowej, chyba, że chcesz ten "kompilator" też napisać w PHP)
mike
Cytat(.radex @ 21.09.2009, 14:20:59 ) *
czemu nie, takie narzędzie z pewnością znacznie ułatwiłoby tworzenie paczki z gotowym produktem.
http://pl2.php.net/phar
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=103107
erix
Tzn. można wszystko jeszcze (PHAR bądź co bądź - nie jest jeszcze wszędzie dostępny) wykorzystać GZIP i z funkcji zwanej __halt_compiler, która przerywa parsowanie pliku. Wówczas instalka zawiera się w jednym jedynym zbiorze, z którego wyłuskujesz dane - mniej więcej - postaci:
  1. <?PHP
  2. echo 'hello world';
  3. echo 'sadzanie';
  4. // ...
  5. __halt_compiler();sdkfhaskjdfhawiyrawhrahewra2w3r2a3r98ay3wr

Zresztą, w manualu jest pięknie pokazane, jak wyciągać dane w ten sposób. :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.