Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Domena
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Turson
Siema smile.gif
W przyszłym roku kończy mi się ważność mojej osobistej domeny *.pl
Jak wiadomo, przedłużenia są drogie... Nie będę płacił 100 zł za to.
A czy można zastosować taki trick: skończy się ważność domeny, nie będę przedłużał, jak już będzie koniec tej umowy w firmie A, to zarejestrują ją za 10zł w firmie B questionmark.gif smile.gif
jinchuriki
Tak, ale musiałbyś czekać na to miesiąc bodajże. I zawsze jest ryzyko, że ktoś inny ją wykupi przed Tobą. winksmiley.jpg
webdice
Czas zwolnienia domeny to około ~3 tygodnie (w tym tydzień gdy domena jest Twoją własnością, ale operator czeka na wpłatę środków). Poza tym domenę bez żadnych konsekwencji możesz zarejestrować u tego samego operatora (nawet za 0 zł). Dodatkowo tak jak napisał mój poprzednik istnieje ryzyko (a ostatnimi czasy duże) że domena zostanie przechwycona.

Miałem raz domenę na której mi nie zależało i jej nie opłaciłem z nadzieją że nikt jej nie kupi, domena była kilka razu rejestrowana, ale nie opłacana (gdzie taka operacja trwała oko 2-3 tygodnie). Więc może okazać się ze przez jakieś roboty rejestrujące, domena będzie nieosiągalna przez kilka miesięcy.
Zbłąkany
Nie wiem skąd wziąłeś informacje o cenie za przedłużenie, ale niecały tydzień temu ja przedłużałem swoją domenę *.pl i cena wynosi niecałe 55zł smile.gif
jinchuriki
@UP:
To już zależy od tego gdzie wykupił domenę, czy była jakaś promocja itd.
Ja za przedłużenie swojej domeny .pl bd płacił prawie 120zł. smile.gif
Turson
To jest strona moja domowa, gdzie testuje skrypty itd, zaczne pisać bloga.
Jeśli nawet zostałaby przechwycona *.pl, to kupię np. *.com, ale właściwie dlaczego mieliby ją przechwycić?
bim2
jak bot namierzy że nie opłaciłeś domeny może ją sobie wykupić licząc że będziesz chciał odkupić. Jeden z moich zleceniodawców zapomniał zapłacić domenę i niestety już się z nią pożegnał. :\
mls
Od kiedy 100 zł za przedłużenie domeny na rok to drogo?! Stać było na domenę, a nie stać na 9 zł miesięcznie?
Turson
Co innego płacić 10 miesięcznie, a co innego od razu 100.
Moli
Jest jeszcze coś takiego jak opcje na domeny, więc jeśli masz popularną stronę i ciekawą domeną, ja bym nie ryzykował smile.gif
Quantum
Cytat(TursoN)

to odkładaj te 10 miesięcznie tongue.gif Twój wybór, ale ja zrobiłbym tak jak napisali poprzednicy, nie warto ryzykować.
mls
Cytat(TursoN @ 27.10.2009, 19:21:20 ) *

Ja nie widzę różnicy. Za to 100 płacisz od razu i masz na rok spokój, a o tych 10 musisz co miesiąc pamiętać. I na przelewach więcej tracisz...
thomson89
Ja płaciłem 12zł, za rejestrację domeny. Teraz za kilka miesięcy odnowienie za 54zł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.