labiod
18.02.2010, 16:00:35
Witam,
Nie dawno zmieniłem system z Windows Vista na Windows 7 Profesional i po zmianie zaczął mi się problem z apachem. Najpierw nie chciał się odpalić na porcie 80, ale ten problem rozwiązałem, potem jednak okazało się, że nie mogę się połączyć z serwerem z innego komputera, ale nie wiem dlaczego, na viscie wszystko było ok, już nawet przeinstalowałem apacha. Komputer z którego chce się łączyć z serwerem, jest połączony kablem skrosowanym, adresy na kartach sieciowych są ustawione statycznie (dwa adresy obok siebie). Nie sądzę żeby problem był w połączeniu, ponieważ oba komputery widzą się w sieci i mogą wymieniać się plikami. Wydaje mi się, że problem może być z blokadą na porcie 80, albo w ustawieniach apacha, tylko, że na viście wszystko chodziło bardzo dobrze, przy tych samych ustawieniach.
Dodatkowo powiem, że z komputera na którym jest serwer można normalnie się połączyć przez port 80.
erix
18.02.2010, 16:18:53
A firewall? Skype nie masz?
labiod
18.02.2010, 16:22:44
Firewala nie mam skype tak samo, bo przez komputer na którym mam serwer raczej nie łącze się z internetem, tylko w przypadku aktualizacji.
erix
18.02.2010, 17:07:36
Cytat
że z komputera na którym jest serwer można normalnie się połączyć przez port 80.
To nie ma znaczenia. Port źródłowy jest zupełnie inny niż docelowy. Poczytaj o TCP.

Cytat
Wydaje mi się, że problem może być z blokadą na porcie 80, albo w ustawieniach apacha,
W ciemno, to sobie możemy pogdybać. Masz
netstat, to sprawdź, na którym interfejsie Apache nasłuchuje, wtedy się dowiemy czegoś więcej.
labiod
18.02.2010, 19:45:08
Przecież apache nasłuchuje na adresach/portach definiuje się je w pliku httpd
więc mam zdefiniowane
Listen 127.0.0.1:80, oraz
Listen 168.254.1.11:80 ( gdzie adres ten jest adresem postawionym statycznie na karcie sieciowej)
Pytanie nieaktualne:
Sam znalazłem rozwiązanie, więc chce się z nim podzielić, może ktoś jeszcze będzie miał z tym problem. W windows 7 nie ma w zaporze wyjątków, ale jest coś takiego jak reguły, (moim zdaniem takie rozszerzone wyjątki), w których można ustalać reguły dla programów, portów, adresów i interfejsów itp.
Sposób rozwiązania:
1.Wchodzimy w zaporę systemu windows
2.Wybieramy z listy reguły przychodzące
3.Z listy po lewej wybieramy nowa reguła
4. Wybieramy regułę dla portu
5. Wpisujemy dla jakich portów ma być dana reguła
6. Wybieramy akcję dla reguły ( zezwalaj na połączenia, zezwalaj na połączenia jeśli ... , zablokuj połączenia)
7. Wybieramy kiedy reguła ma być zastosowana
Mam nadzieję, że komuś się to przyda
malavva
25.03.2011, 22:37:07
właśnie przeszedłem udrękę z uruchomieniem Apache na win7. Wszystko się zgadza, dodam tylko że musiałem zrobić jeszcze jedną dodatkową rzecz. Mam nadzieję że to się komuś przyda:
1) Start -> sieć
2) Infrastruktura sieci (u mnie LinkSYS) -> [prawy klik] -> właściwości -> ogólne -> Ustawienia...
3) Usługi -> dodaj usługę ->
3a) Opis usługi (np "Apache")
3b) Nazwa lub adres IP (przepisujemy IPv4 z ipconfig /all, u mnie 192.168.1.101)
3c) Numer portu zewnętrznego / wewnętrznego dla tej usługi (wpisać 80)
3d) zaznaczyć TCP
4) kliknąć OK
I dopiero po tym zabiegu u mnie zadziałało.
Pozdrawiam!
erix
26.03.2011, 10:04:43
No ok, ale Apache zadziała na komputerze lokalnym bez przekierowywania portów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.